ZVEZDA IMA ČIME DA SE DIČI U EVROLIGI: Srpski košarkaši na terenu provedu 69,7 odsto vremena, po tome su BROJ 1 u takmičenju
Foto: Starsport

mali broj stranaca

ZVEZDA IMA ČIME DA SE DIČI U EVROLIGI: Srpski košarkaši na terenu provedu 69,7 odsto vremena, po tome su BROJ 1 u takmičenju

Košarka -

Precizni statističari portala "Basket news" objavili zanimljive podatke

Crvena zvezda je tim u Evroligi u kojem na parketu najviše vremena provode domaći košarkaši. I po tome su broj 1 u najkvalitetnijem evropskom klupskom košarkaškom takmičenju.

Nikola Kalinić, Dejan Radonjić
foto: Starsport

Bazu Crvene zvezde i ove, kao i u prethodnim sezonama čine srpski igrači Nikola Kalinić, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Ognjen Kuzmić, Branko Lazić, Stefan Marković, Luka Mitrović, Stefan Lazarević i Marko Simonović. Stranci su Nejt Volters, Aron Vajt, Ostin Holins, Nikola Ivanović i Majk Cirbes.

Precizni statističari portala "Basket news" izračunali su da srpski igrači crveno-belih na utakmicama provedu 69,7 odsto. Opet, oni upozoravaju da domaći košarkaši nijednom timu Evrolige od 2000. godine nisu doneli dobar rezultat. Tačnije, prolaz u plej-of, kasnije i na fajnal-for obezbeđuju ekipe koje imaju veliki broj kvalitetnih stranaca.

Ostin Holins
foto: Starsport

To kroz brojke izgleda ovako. Od početka moderne lige, samo četiri puta timovi u kojima su domaći igrači činili 70 odsto sastava, uspeli su da se plasiraju u plej-of - Bolonja u sezoni (2000/2001), Cibona iste sezone, te Partizan dva puta (2007/2008, 2009/2009).

Po parametru domaćih košarkaša u jednom evroligašu prednjače srpski, hrvatski i litvanski klubovi. Po procentima, Hrvati su u svojim klubovima bili najzastupljeniji sa domaćim igračima, čak 68,6 odsto, sledeći su Srbi sa 61,6 procenata, a potom Litvanci sa 56,2 odsto.

Dušan Kecman
foto: Starsport

Visok procenat Hrvata dolazi od toga što ta zemlja od sezone 2015/2016 nije imala nijedan klub u Evroligi, dok su Srbija i Litvanija zastupljeni sa jednim klubom, Crvenom zvezdom i Žalgirisom. I tu u poslednjih sedam do osam godina.

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su u utorak od Milana utakmicu u Evroligi rezultatom 57:63. Naredni meč igraju u četvrtak, kada u halu "Aleksandar Nikolić" dolazi Monako, kojeg predvode Saša Obradović i Danilo Anđušić.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track