PEŠIĆ O STRANCIMA U REPREZENTACIJI: Amerikanci nisu valjda dobili pasoše da igraju kup i onda odu u Francusku ili Španiju!
Foto: Uroš Arsić/Mondo

reč selektora

PEŠIĆ O STRANCIMA U REPREZENTACIJI: Amerikanci nisu valjda dobili pasoše da igraju kup i onda odu u Francusku ili Španiju!

Košarka -

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić je za ovaj kvalifikacioni „prozor“ rešio da pozove 24 igrača, ne računa na povređenog Teodosića.

Košarkaši Srbije će prvu utakmicu protiv Slovačke odigrati 25. februara u hali „Aleksandar Nikolić“, dok je drugi meč tri dana kasnije u Levicama. Posle dva kola, Srbija je na trećem mestu sa pobedom i porazom, ispred su Belgija (2-0) i Letonija (1-1), dok je Slovačka poslednja sa dva poraza.

Svetislav Pešić
foto: Uroš Arsić/Mondo

Pešić je naveo da je situacija slična kao u novembru zbog povreda i poteškoća da se ekipa sastavi, s time da je i Kup sada napravio dodatni problem u svim zemljama. Naveo je da je Teodosić povređen i neće računati na njega.

- Nikakve reakcije nije bilo, ovaj tim u prozoru ovom neće imati strance, svi su tu kao igrači koji mogu da budu kvalitetom. Ima nekoliko interesantnih u Americi, koji su napustili Jugoslaviju i srpskog su porekla. U ovom trenu, po nekim kriterijumima zadovoljavaju ono što se traži od igrača za Srbiju. Razmatramo sve mogućnosti, ko je na raspolaganju. Od nas se očekuje dosta i mi želimo rezultate - rekao je Pešić.

Opisao je i utiske sa Kupa Radivoja Koraća.

- Bilo je po mom mišljenju sve na evropskom nivou, prekrasna dvorana, velika poseta, navijanje naše, mi imamo specifičan način navijanja. Što se tiče svega toga na terenu, to je bilo dosta dobro. Ovo je najbolji deo naše košarke na terenu. Igrači su se pokazali, FMP je igrao dve fantastične utakmice, Mega je dobra. Kup je nešto što treba negovati, to je značajno takmičenje za košarku, klubove. Drago mi je da sam opet bio tamo. Mogle bi i klinike da se prave, razgovori sa vama, okrugli stolovi košarke - našalio se Svetislav Pešić.

Svetislav Pešić
foto: Uroš Arsić/Mondo

Vratio se na pitanje o strancima - precizno, o Amerikancima.

- Nisu valjda dobili pasoš da odigraju Kup i da onda odu da igraju u Francuskoj i Španiji. Drugo je pitanje, postoje dva kriterijuma, kvalitet i želja. Ne govorimo o strancima, već o strancu. Da raščistim, imamo Andersonovu, imamo jedninu i množinu. Po pravilima FIBA može da bude jedan naturalizovani Srbin. Mi nismo protiv stranaca, možda ste vi. Imate li vi nešto protiv stranaca? Onaj ko želi da igra, da bude bolji kroz program reprezentacije, a ima kvalitet... Zašto da ne. Ovih 11-12 sa pasošima, malo je njih koji zadovoljavaju kriterijume - naveo je Pešić.

Iskusni selektor je kroz osmeh pomenuo i nekoliko zanimljivih imena.

- Beron, Mičel, Smit... Može da se zove kako hoćeš... Svi igrači su na listi. Ali moraju da zadovolje određene kriterijume. Ako to ne urade, moraju da dobro igraju odbranu, da sprintaju nazad posle izgubljene lopte, ne pričaju sa sudijama, dolaze redovno kad selektor zove, još su ranije spremni, imaju veliku želju... u čemu je problem? To je vrlo jasno - zaključio je Svetislav Pešić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track