KAKO JE PROSJAK UNIŠTIO KRALJA: Zvezda je razbila Real, najskuplji tim EVROLIGE i otvorila sebi vrata ulaska u TOP 8
Foto: Starsport

srpski nokaut

KAKO JE PROSJAK UNIŠTIO KRALJA: Zvezda je razbila Real, najskuplji tim EVROLIGE i otvorila sebi vrata ulaska u TOP 8

Košarka -

Klub iz Madrida ima budžet od 44 miliona evra, a šampion Srbije i regiona svega 8.400.000 evra

Košarkaši Crvene zvezde napravili su pravo sportsko čudo i podvig trijumfom nad Realom iz Madrida 65:62 (16:15, 19:13, 8:14, 22:20). Crveno-beli su posle toga ponovo u igru za Top 8, a gledano sa finansijskog aspekta najsiromašnija ekipa elitnog ranga pobedila je najskuplju.

Dejan Davidovac, Nikola Ivanović
foto: Starsport

Što se tiče brojki, to izgleda ovako. Real iz Madrida ima budžet od 44.000.000 evra i po tome je broj jedan u Evroligi. Sa druge strane, Crvena zvezda je sa 8.400.000 evra budžeta najsiromašnija ekipa u elitnom košarkaškom takmičenju.

Podaci koje je plasirao nedavno specijalizovani litvanski košarkaški portal BasketNews kaže da na plate igrača i stručni štab Real izdvaja neverovatnih 19.200.000 evra. Po tome je prvi u Evroligi, jer je Barselona druga, ona daje 18.800.000 evra. Ne treba zaboraviti da je Valter Tavares drugi najskuplji igrač Evrolige, koji godišnje zarađuje 2.100.000 evra.

Crvena zvezda prema podacima ovog istraživanja za plate igrača i stručnog štaba daje 5.200.000 evra neto, odnosno 6.000.000 bruto.

Branko Lazić, Valter Tavares
foto: Starsport

I u takvom odnosu snaga košarkaši Crvene zvezde na pleća su položili skupocenu ekipu Reala iz Madrida. Tokom cele utakmice crveno-beli su predvođeni neverovatnim Dejanom Davidovcem, koji je imao sjajnu podršku u Nejtu Voltersu, Ostinu Holinsu, Nikoli Kaliniću, Ognjenu Dobriću i ostalima bukvalno nokautirali Ljulja, Tavaresa, Fernandeza, Abaldea, Hangu, Poijea, Ertela, Jabuselea...

Ginuli su crveno-beli za svaku loptu, a kada je protivnik stizao njihovu razliku imali su uvek spreman odgovor. Trener Dejan Radonjić je u svakom smislu, od motivacionog do taktičkog, nadmudrio svog kolegu Pabla Lasa, koji je posle utakmice plačljivim glasom pokušao opravdanje za nenadani poraz da pronađe u tome, da je kod poslednjeg šuta Ljulj bio fauliran. Sramno. Svestan da bi uskoro mogao da ostane bez posla Španac je posegao za bezvrednim opravdanjima.

Dejan Radonjić
foto: Starsport

Što se tiče statistike, ona je bila na strani Reala. Ali, kako reče poznati TV komentator Zvonko Mihajlovski - statistika je kao bikini, ona pokazuje sve, a u stvari ništa! Naime, kada su skokovi ukupno u pitanju Real je nadskočio Crvenu zvezdu 42:24, defanzivno 28:19, ofanzivno 14:5. I u asistencijama su bili bolji 20:7. Zvezda je dobila bitku u ukradenim loptama 9:4 i izgubljenim loptama 8:16.

I po ovome se vidi da je Real igrao na 100 osto mogućnosti i svojih kapaciteta žarko želeći pobedu. Međutim, srce i energija koju je imao ceo tim Crvene zvezde je presudio. Konačno, srpski predstavnik nije izgubio dobijenu završnicu, što mu se često dešavalo ove sezone. Hladnokrvnost Nikole Ivanovića pri izvođenju slobodnih bacanja i odlučnost Luke Mitrovića da se pobije za svaku loptu sa Tavaresom doneli su Crvenoj zvezdi mnogo bitnu pobedu, pobedu koja im otvara vrata Top 8 Evrolige.

Nikola Kalinić
foto: Starsport

U četvrtak 10. marta je nova bitka. U "Pionir" dolazi Makabi, koji igra sjajnu košarku u poslednje vreme. Na crveno-belima je da se što pre oporave i osveže posle iscrpljujuće borbe sa Realom i nošeni navijanjem i pesmom više od 6.000 navijača naprave novi podvig. Sa Delijama će sve biti lakše, poznato je da su oni 12. igrač tima, pa s toga i ne treba sumnjati da će halu u četvrtak od 19.00 sati ispuniti do poslednjeg mesta.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track