OVO NIJE NORMALNO Fudbaleri večitih od Evrope zaradili 17.500.000 evra, a šta mislite, koliko su inkasirali košarkaši? NEVEROVATNO
Foto: Starsport©

tema Kurira

OVO NIJE NORMALNO Fudbaleri večitih od Evrope zaradili 17.500.000 evra, a šta mislite, koliko su inkasirali košarkaši? NEVEROVATNO

Košarka -

Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan zadovoljno trljaju ruke, u njihove kase posle jedne od najuspešnijih sezona u Evropi u novijoj istoriji slilo se malo bogatstvo!

Zaslužili su, nema sumnje, jer dugo će se pamtiti rezultati u kojoj se Srbija konačno domogla čuvenog proleća. I dok fudbaleri slave i planiraju kako da potroše zarađeno, košarkaške sekcije večitih, iako beleže bolje rezultate - idu u minus!

Koliko god fudbal bio popularniji na globalnom nivou, razlika u vrednovanju je drastična, i zašto ne reći - nepravedna.

Crvena zvezda
foto: www.crvenazvezdafk.com

Legendarni reprezentativac Zoran Savić, sada sportski direktor Partizana, rekao je da je košarka sport koji se najgore prodavao u poslednjih 30 godina. U pravu je.

KK Crvena zvezda
foto: Starsport©

Evo i primera - fudbalski klub Crvena zvezda je od ove evropske sezone od UEFA inkasirala 10.234.522 evra, i to bez prihoda od TV prava, ulaznica i marketinga, s druge strane, crveno-beli košarkaši, koji igraju u elitnom takmičenju, do danas su zaradili - 981.000 evra! Dobili su 500.000 za učešće u takmičenju i po 37.000 za svaku pobedu.

Partizan, FK Partizan
foto: Starsport

Isto je i na drugoj strani Topčiderskog brda, FK Partizan je nakon osmine finala Lige konferencije bogatiji za 7.159.314 evra, a ekipa Željka Obradovića je prihodovala - 20.000! To je novac od učešća, dok za pobedu nemaju ništa. Nepravedno, ali tako je.

Košarka je odavno postala neprofitabilan sport, koji donosi samo minuse, Evroliga je, na primer, propisala minimalan budžet za učešće i on iznosi 7.000.000 evra, a čak i šampion može da nadoknadi samo oko polovinu toga.

KK Partizan
foto: Starsport©

- Košarka kao sport ne može da pravi pozitivan bilans. Osvajač Evrolige dobija milion evra, 37.000 evra dobiješ za pobedu. Evroliga nešto i vrati, ali Evrokup se ne isplati. Svako putovanje košta 15.000 evra, još se kompenzuje. Nemamo ni čarter, a svaki košta 50.000. Košarka je dotiran sport. Fudbal može da bude samofinansirajući. To je druga dimenzija - izjavio je ranije na tu temu prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović.

Neverovatno, jedna pobeda fudbalera u Ligi Evrope se plaća 630.000 evra, koliko košarkaši Partizana ne mogu da inkasiraju od cele sezone.

ZARADA OD EVROPE

FK Crvena zvezda 10.234.522 evra

KK Crvena zvezda 981.000 evra

FK Partizan 7.159.314 evra

KK Partizan 20.000 evra

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track