NE KUKAJ, ZA POČETAK BUDI BOLJI OD NJEGA: Odgovor Jokićevom najvećem rivalu na BESMISLENU teoriju zavere i glupo pitanje
Foto: Profimedia

nba

NE KUKAJ, ZA POČETAK BUDI BOLJI OD NJEGA: Odgovor Jokićevom najvećem rivalu na BESMISLENU teoriju zavere i glupo pitanje

Košarka -

Dve sezone traje medijska kampanja koja u prvoj od te dve nije zaustavila Nikolu Jokića, a čini se da neće ni u drugoj uspeti da se ispreči između Srbina i prestižne nagrade posvećene najkorisnijem košarkašu NBA lige.

Malo ko je davao šanse Somborcu na početku prethodne sezone da bi mogao da osvoji MVP trofej, mnogi nisu mogli uopšte da pomisle da će to da se desi, ali desilo se, a Jokić je sa fantastičnim igrama nastavio i u takmičarskoj godini koja još uvek traje.

Činjenica je da su poznati američki novinari, bivši košarkaši i treneri, glasniji protiv Jokića bili tokom sezone 2020/21, sve u cilju da bi nagrada otišla u ruke Džoelu Embidu, pa čak ako ne Kameruncu, onda nekom košarkašu koji je još manje od njega zaslužio trofej.

Trka ove godine se dugo vodi u troje. Pored Jokića koji je glavni favorit, cele sezone u priči su Embid i Janis Adetokunbo koji zaista igraju fantastično, a prema poslednjim procenama specijalizovanog portala "basketball-reference.com", Srbin je prvi favorit, na drugom mestu je Grk, pa tek onda ide Embid.

Ipak, snažni centar Filadelfije, uveren je da je do sada već trebalo da ima trofej i da ga zaslužuje i ove sezone, te da novinari koji glasaju za nagradu (njih 100) imaju nešto protiv njega.

- Ne znam šta više treba da uradim da bih uzeo MVP titulu. Imam osećaj da me ljudi mrze. Takođe, čini mi se kao da je standard za igrače iz Filadelfije drugačiji u odnosu na neke druge. Ako bih postao MVP – bilo bi super - rekao je Embid, a preneo "ESPN".

Možda bi trebalo da bude bolji od Jokića. To bi bio sasvim u redu za početak. Ili da se ugleda na Srbina koji je uvek isticao da mu je individualno priznanje potpuno nebitno, umesto da kuka kako je zaslužuje, čak i u trenucima kada su svi bili protiv njega.

Ono što je moglo da predstavlja problem za srpskog centra jeste pozicija na tabeli. Ako bi Denver ligaški deo sezone završio na sedmom mestu, odnosno poziciji koja vodi u doigravanje za plej-of, šanse Embidu i Adetokunpu bi se povećale. Međutim, na tri utakmice do kraja, Nagetsi se nalaze u odličnoj situaciji da obezbede direktno učešće u plej-ofu.

A, ukoliko poredimo učinak tri ekipe, videćemo da nema velike razlike. Denver je ostvario 47 pobeda uz 32 poraza, dok Filadelfija i Milvoki na istoku imaju učinak od 48 trijumfa i 30 izgubljenih mečeva.

Naravno, važna je informacija da srpski košarkaš vodi ekipu iz Kolorada bez dvojice najboljih saigrača. Džamaj Marej nije igrao cele sezone, dok se Majkl Porter Junior povredio na samom startu iste.

Sa druge strane, Embid je u već jakoj ekipi dobio i "Ol star" pojačanje, Džejmsa Hardena, dok je Adetokunpo aktuelni šampion, pa o timu Milvokija ne mora puno da se priča.

Jokić tokom sezone beleži nestarne brojke na više polja, ima 26,8 poena, 13,7 skokova i osam asistencija i 1,4 ukradenih lopti po utakmici uz 58 odsto pogođennih šuteva iz igre.

I Embid (30,2) i Adetokunpo (30,1) imaju više poena u proseku od Jokića, ali imaju i znatno više slobodnih bacanja po meču, a manje skokova i asistencija.

Postoje i napredne statistike koje bez dileme govore u korist Srbina, pa Kameruncu ne ostaje ništa drugo već da dodatno poradi na svojoj igri.

Kurir sport/A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track