NAJVEĆE PRIZNANJE: Dušku Vujoševiću i Zoranu Kovačiću nagrada za životno delo "Slobodan Piva Ivković"
Foto: Saša Pavlić

Udruženje košarkaških trenera Srbije

NAJVEĆE PRIZNANJE: Dušku Vujoševiću i Zoranu Kovačiću nagrada za životno delo "Slobodan Piva Ivković"

Košarka -

Proslavljeni košarkaški treneri Duško Vujošević i Zoran Kovačić dobitnici su Nagrade za životno delo „Slobodan Piva Ivković“, najvišeg priznanja koje doduljeje Udruženje košarkaških trenera Srbije.

Ova prestižna nagrada biće im dodeljena tokom trajanja „Beogradske košarkaške klinike – Dušan Ivković“, koja će se 1. i 2. jula održati u našem glavnom gradu.

- Plan je bio da ove nagrade za životno delo budu dodeljene još pre dve godine, ali zbog svih problema koje je donela pandemija virusa korona od toga se odustalo. Sada su se stekli svi uslovi da našim laureatima ukažemo čast na dostojan način. Ovogodišnja Klinika će zaista biti posebna. Osim Etorea Mesine koji je već potvrdio učešće, u završnim pregovorima smo da među predavačima budu i istaknuti treneri iz NBA i NCAA lige. što će celoj ovoj manifestaciji dati dodatnu težinu - kaže generalni sekretar Udruženja košarkaških trenera Srbije Strahinja Vasiljević i dodaje.

- Duško Vujošević i Zoran Kovačić su svojim predanim radom ostavili neizbrisiv trag u muškoj i ženskoj košarci, ne samo osvajanjem pregršt trofeja već i stvaranjem velikog broja reprezentativaca i reprezentativki koji su pronosili slavu naše zemlje i srpske košarke širom planete i zato nema sumnje da ovo prestižno priznanje ide u prave ruke. Osim nagrade za životno delo, na Klinici će prvi put biti dodeljenje i Zlatne plakete, specijalne nagrade Udruženja košarkaških trenera za doprinose u razvoju košarke u Srbije, a laureati će naknadno biti objavljeni – objasnio je Vasiljević.

Duško Vujošević je sa Partizanom osvojio čak 23 trofeja, od čega 12 titula nacionalnog i pet regionalnog šampiona, zatim i pet pehara namenjenih pobedniku nacionalnog kupa kao i trofej međunarodnog Kupa Radivoja Koraća 1987. godine. Bio je juinorski prvak Evrope sa reprezentacijom nekadašnje Jugoslavije, a pehar u Kupu osvojio je i sa rumunskim Klužom. Dobitnik je i nagrade Aleksandar Gomeljski, za najboljeg trenerea Evrolige, i prvi je stručnjak kome je to pošlo za rukom, a da njegov tim nije postao šampion Evrope.

Duško Vujošević
Duško Vujoševićfoto: Mondo / Goran Sivački

Sa druge strane, Zoran Kovačić proslavio se u radu u ženskoj košarci u Crvenoj zvezdi, a posebno sa mlađim kategorijama. Pet puta bio je prvak države sa seniorkama i osvajač šest nacionalnih kupova, dok je sa mlađim kategorijama osvojio čak 18 titula šampiona. Sa našom seniorskom reprezentacijom osvojio je srebro na Evropskom prvenstvu i dva zlata na Balkanijadama, dok je sa mlađim reprezentativnim selekcijama na svetskim i evropskim prvenstvima osvojio čak 13 medalja.

Košarkašice, Navijači, Vukovar, Zoran Kovačić
foto: Fiba

Dosadašnji dobitnici nagrade za životno delo Udruženja košarkaških trenera Srbije su: Aleksandar Nikolić, Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper, Ranko Žeravica, Slobodan Ivković, Strahinja Alagić, Milan Vasojević, Dušan Ivković, Željko Obradović, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Borivoje Cenić, Borislav Ćorković i Vladislav Lučić.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track