PISMO KOJE JE RASPLAKALO REGION Maljković se oprostio od Sretenovića: Ono što su bili Belmondo i Gaga Nikolić, to je bio Sreta!
Foto: Ana Paunković, Profimedia

dirljivo

PISMO KOJE JE RASPLAKALO REGION Maljković se oprostio od Sretenovića: Ono što su bili Belmondo i Gaga Nikolić, to je bio Sreta!

Košarka -

Proslavljeni košarkaški stručnjak Božidar Boža Maljković emotivnim pismom se oprostio od bivšeg igrača i prijatelja Zorana Sretenovića

Legendarni plejmejker preminuo je iznenada u 58. godini života od posledica srčanog udara.

Sretenović je sa reprezentacijom SFR Jugoslavije bio šampion Evrope 1991. godine i četiri godine kasnije sa selekcijom SR Jugoslavije.

Sreta je u karijeri igrao za Zvezdu, Partizan, Bamberg Antibes, ali najbolje igračke dane imao je u dresu splitske Jugoplastike sa kojom je od 1989. do 1991. godine osvojio tri titule klupskog šampiona Evrope.

Sretenovića je u Split tada doveo naš proslavljeni stručnjak Boža Maljković.

Hrvatski portal "Indeks" objavio je Božin poslednji oproštaj od legendarnog pleja. Maljković je napisao dirljivo, kratko pismo koje vam prenosimo u celosti:

"Zamislite filmove ''Do poslednjeg daha'' bez Belmonda ili "Kad budem mrtav i beo" bez Dragana Nikolića. E, ono što su bili Bebel i Gaga u svetu filma, to je bio Sreta u evropskoj košarci. Ti veliki i nagrađivani filmovi bili bi dobri s bilo kojim glumcem, ali su samo s tom dvojicom remek-dela.

Po toj analogiji, Jugoplastika, službeno najveća ekipa evropske košarke, bila bi bez Srete dobra, ali ne i odlična. Sretu sam znao i pratio kroz celi njegov košarkaški put. Imao sam i privilegiju da ga treniram. Izvan terena nonšalantno je nosio lepršavi duh beogradskog mangupa, koji nije bio bitanga, i čoveka koji je poznavao Ulicu, s velikim U, ali nije bio uličar.

Pored divne majke i oca policajca iz Policijske uprave Voždovac, to nije ni mogao biti. Patološki vredan, granično lud kad je hrabrost u pitanju, taj vic s beogradskog basketa uneo je u najviša evropska takmičenja s kojih se uvek vraćao kao pobednik.

Baš takvog želeo sam ga u Jugoplastici. Baš takav dao je našem timu hemiju koja je trajala koliko i njegov boravak u Splitu. Baš takav kao vizija mi se pojavio na velikom finalu protiv Makabija u Minhenu.

Najboljeg strelca Dorona Jamčija čuvao je tako da je njegova odbrana postala recital finti i trikova, koja je svela legendarnog Izraelca na šest poena u poluvremenu. Tom igrom osigurao je svima nama košarkaški Panteon, a sebi mesto u udžbenicima.

Kao Bebel i Gaga, i on je oženio najlepšu i najbolju među kolegicama. Ženu onakvu kakav je on bio muškarac. Danas na gubitku nije samo njegova porodica već Beograd i cela košarkaška planeta. Naš sport i ovaj grad izgubili su dobrog duha… Čoveka koga nisam video namrštenog…

Je*eš ga…"

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track