ŠOK! HRVATSKI KLUBOVI NAPUŠTAJU ABA LIGU? Košarkaški savez izneo predlog da se napravi nova regionalna liga bez ekipa iz Srbije
Foto: ABA liga/KK Split

Novi potresi u regionu

ŠOK! HRVATSKI KLUBOVI NAPUŠTAJU ABA LIGU? Košarkaški savez izneo predlog da se napravi nova regionalna liga bez ekipa iz Srbije

Košarka -

Košarkaški savez Hrvatske je na nedavno održanoj sednici u Gospiću izneo jasan predlog da tamošnji klubovi napuste Jadransku ligu i priključe se drugom regionalnom takmičenju.

U pitanju je Alpe Adrija kup koje okuplja klubove Centralne Evrope, tačnije iz Austrije, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije. Alpe Adrija kup funkcioniše pod ingerencijom FIBA.

Potencijalni izlazak hrvatskih klubova iz ABA lige definitivno bi im zatvorio vrata Evroligi i Evrokupu, a cilj je potpuno okretanje Fibinoj Ligi šampiona i Evropa kupu.

Na hrvatske klubove se vrši pritisak da izađu iz ABA lige i na pomenutoj sednici iznet je detaljan plan pod kojim bi uslovima i na koji način mogli da naprave "transfer" u druga takmičenja. Sve pod parolom razvoja hrvatskih košarkaša što bi za cilj imalo promociju novih reprezentativaca Hrvatske.

HKS je od klubova tražio da odluku donesu do 13. maja.

Klubovi trenutno nisu toliko "zagrejani" za predloženu varijantu. Naime, razlog je mali broj utakmica koji bi im bio garantovan učešćem u FIBA Ligi šampiona - šest u grupnoj fazi - zbog čega ne žele da napuste ABA ligu u kojoj su, opet, klubovima praktično svi troškovi plaćeni po slovu sponzorskih ugovora. Zbog toga se Savez i klubovi nalaze u pat poziciji.

Kako se može čuti, Split je trenutno najbliži odluci da izađe, dok su Zadar i Cibona protiv.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track