ODLUKA IZ 2014. I ZVEZDA DOPRINELI PROPASTI CIBONE?! Slavni klub pred GAŠENJEM, Hrvati se setili situacije od pre osam godina
Foto: Starsport

TEŽAK MOMENAT

ODLUKA IZ 2014. I ZVEZDA DOPRINELI PROPASTI CIBONE?! Slavni klub pred GAŠENJEM, Hrvati se setili situacije od pre osam godina

Košarka -

Čuveni hrvatski košarkaški trener, Aleksandar Aco Petrović, započeo je akciju spasavanja Cibone od propasti

Klub iz Zagreba se nalazi u ogromnim finansijskim problemima i pitanje je u kakvom sastavu će ući u narednu sezonu i da li će uopšte moći da se takmiči u ABA ligi.

Klubu u utorak ističe 60 dana blokade računa pa će svako kome Cibona duguje imati pravo da pokrene stečajni postupak, navodi hrvatski "Indeks".

Petrović je najavio prikupljanje finansijskih sredstava, a za ponedeljak je zakazao konferenciju za medije na kojoj se uz njega javnosti obratio i Saša Pavličić Bekić, nekadašnji disciplinski sudija ABA lige.

Pavličić je govorio o neuspešnom funkcionisanju kluba u proteklom periodu.

- Prvo moramo da završimo akciju. Naravno da razmišljamo kako dalje. Moramo da razgovaramo, tako se postižu rezultati. Cilj svih je da Cibona funkcioniše. Prošle godine je Cibona imala 5 članova skupštine. Nadzornog odbora nije bilo. Kome je skupština odgovarala? Grad je davao novac, a nikome nisu odgovarali - rekao je Pavličić i dodao:

- Predali smo im celu strukturu. Sve su pokušavali da naprave i nisu uspeli. Prošle smo godine imali inicijativu, pokušali smo da uđemo u klub, ali nije bilo razumevanja". 2011. sve prostori oko Cibone, njih 50-ak, a to puno vredi, Cibona je dala Gradu da bi se vratio kredit. Grad je platio kredit i uzeo dvoranu. Tu počinje priča. Mi nemamo imovine. Ne znamo što su zatekli po dolasku u klub. Znam šta je bilo od 2011. do 2014.

On se vratio i u 2014. godinu kada je Cibona osvojila ABA ligu, ali je u Evroligu otišla Crvena zvezda.

- Kasnije je Cibona napravila ono što niko nikad nije. Osvojila je ABA ligu, a onda samoinicijativno Crvenoj zvezda predala da uđe u Evroligu. Zamislite da to naprave Real i Barselona. Tad je počeo uspon Crvene zvezde, a ja na njih nisam kivan. Iskoristili su što su mogli. Cibona je prepustila novac Crvenoj zvezdi. Zašto se to napravilo, ne znam - istakao je Pavličić.

Podsetimo, Cibona je u sezoni 2013/14 osvojila regionalno takmičenje i tada napravila iznenađenje u Beogradu.

Cibona, Crvena zvezda
foto: Starsport

Prvo je ekipa iz Zagreba bila bolja od Crvene zvezde u polufinalu, a potom je u borbi za trofej bila bolja od Cedevita koja je prethodno izbacila Partizan.

- Nakon detaljnih analiza postojeće situacije i razmatranja svih mogućih opcija, rukovodstvo Košarkaškog kluba Cibona moralo je doneti odluku o nenastupanju u Evroligi sledeće sezone. Nažalost, realnost je takva da Klub nije u mogućnosti da zadovolji sve zadate kriterijume potrebne za učešće u ovom takmičenju, te je primoran da odustane - navedeno je u saopštenju kluba.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track