BAJDEN ZAGRMEO, MOSKVA ODMAH DA OSLOBODI BRITNI GRAJNER! Američki predsednik oštro o presudi američkoj košarkašici u Rusiji
Foto: Printscreen/Youtube, EPA/Jim Watson

reakcija

BAJDEN ZAGRMEO, MOSKVA ODMAH DA OSLOBODI BRITNI GRAJNER! Američki predsednik oštro o presudi američkoj košarkašici u Rusiji

Košarka -

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da je neprihvatljiva presuda ruskog suda američkoj košarkašici Britni Grajner na devet godina zatvora zbog optužbi za posedovanje droge u Rusiji i pozvao Moskvu da je odmah oslobodi.

- Danas je američka državljanka Britni Grajner osuđena na zatvorsku kaznu koja je još jedan podsetnik na ono što je svet već znao: Rusija pogrešno zatvara Britni - naveo je Bajden u saopštenju, preneo je Rojters.

On je dodao da je to neprihvatljivo i pozvao Rusiju da Grajnerovu odmah oslobodi, "kako bi mogla da bude sa svojom partnerkom, voljenima, prijateljima i saigračicama".

Britni Grajner
Britni Grajnerfoto: Profimedia

Ruski sud osudio je američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora proglasivši je krivom za posedovanje i šverc droge.

Sud je naložio i da Grajner plati novčanu kaznu u iznosu od milion rubalja (oko 16.000 dolara).

Sud je u presudi naveo da je Grajner krivično delo počinila namerno, iako je ona kazala da je počinila grešku. Naime, Grajner je posle hapšenja izjavila da je ulje slučajno zapakovala, ali joj nisu poverovali.

Britni Griner, Britni Grajner
foto: Printscreen/Youtube

Rusko tužilaštvo zatražilo je za Grajner kaznu zatvora u trajanju devet i po godina zbog šverca droge, dok je odbrana tražila od suda da je oslobodi optužbi.

Inače, ranije je objavljeno i da Rusija i SAD pregovaraju o razmeni zatvorenika, među kojima bi mogla da bude i Britni Grajner.

Podsetimo, zvezda WNBA košarke i dvostruka olimpijska šampionka uhapšena je u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, nakon što je u njenom prtljagu pronađeno ulje kanabisa.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track