KURIR KOMENTAR: Nismo mi tu samo da nas vide, nego da nam zavide!
Foto: Starsport©

ANALIZA

KURIR KOMENTAR: Nismo mi tu samo da nas vide, nego da nam zavide!

Košarka -

Piše: Nenad Kiš

Spektakl! Tako bi se u jednoj reči mogao opisati duel košarkaša Srbije i Grčke u okviru prvog kola druge faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Ne samo zbog pobede Srbije (100:94) nakon produžetka, već zbog svega što su oni koji su bili u Areni, kao i deo Srbije koji može da gleda Sportklub, mogli da vide.

Što reče jedan košarkaški trener iz unutrašnjosti falio je samo Luka Dončić pa da na terenu vidimo tri najbolja košarkaša današnjice, pošto su Nikola Jokić i Janis Adetokumbo na parketu.

Ipak za mene, koji reprezentaciju iznutra pratim više od dve decenije najveći utisak je atmosfera. Prepuna dvorana, emocija i na terenu i oko njega, salve aplauza, bez ijednog zvižduka legendama poput Dejana Bodiroge, Željka Obradovića ili tenisera Novaka Đokovića. Kolege pored kojih sam sedeo, a bilo je i Grka komentarisale su da se ježe posle ovacija Miciću, Jokiću, a naročito Ognjenu Jaramazu, koji ni sam nije mogao da veruje.

Srbija, Grčka, arena, košarka, košarkaši, navijači
foto: @starsport

A na terenu, bitka, baš kao što beše deo našeg naslova pred meč. Kolika je bila potrošnja, najbolje će vam dočarati podatak da su igrači obe selekcije neposredno posle utakmice poslednjim atomima snage više od pola časa davali izjave. Neki su jedva stajali.

Mnogo pamtim, ali ne mogu da se setim utakmice sa intenzitetom kao što je bila ova. Da analiziramo igru, imali bi šta da pričamo. Itudis je pokušavao da udvajanjima Jokića, a posle povrede Micića, za koju verujem da nije previše ozbiljna, iako je teško očekivati da zaigra u nedelju protiv Turaka, i pritiskom na Jaramaza i Gudurića otupi naš napad. U tome je delimično uspeo, ali su već pomenuti Jaramaz, Gudurić, Kalinić, Milutinov, Lučić i Jokić na to odlično odgovorili.

Sa druge strane, ne smemo zaboraviti i učinak ostalih igrača kada je odbrana u pitanju. Iako smo na početku dozvolili Grcima da trče i zakucavaju. To kako je rekao i selektor Pešić, vidno optimističan i zadovoljan, ali ne i euforičan, mora da se popravi i ne sme da se dešava. Generalni utisak je, da Srbija ima moćan tim, koji je i dok čeka Nemanju Bjelicu fantastično pokriven u reketu, a kada se Vasa vrati i ako u timu bude sada povređeni Nedović, što će se znati u ponedeljak, imaće snagu i biti kadar da se na Evropskom prvenstvu "pobije" sa svima.

Kako je davno rekao i selektor Pešić:

- Nismo mi tu samo da nas vide, nego da nam zavide!

(Nenad Kiš)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track