POČINJE ŽENSKI MUNDOBASKET! Kraljice, osvetlajte obraz Srbije - zemlje košarke! Prvi rival - Kanada!
Foto: KSS

MUNDOBASKET 2022

POČINJE ŽENSKI MUNDOBASKET! Kraljice, osvetlajte obraz Srbije - zemlje košarke! Prvi rival - Kanada!

Košarka -

Samo što se završio jedan Evrobasket, a već je počinje drugo veliko takmičenje! U noći između srede i četvrtka startovaće Svetsko prvenstvo u košarci za žene.

Aktuelne šampionke Evrope, reprezentacija Srbije, imaju velike ambicije u Australiji, a mi se nadamo da će posle očajnog izdanja muških kolega osvetlati obraz zemlje košarke.

Četa legendarne selektorke Marine Maljković prvi meč igra protiv Kanade u četvrtak, od pet časova ujutru po našem vremenu. Sistem takmičenja je takav da su ekipe podeljene u dve grupe po šest timova, od kojih po četiri najbolje plasirane ekipe prolaze u četvrtfinale.

košarkašice
foto: KSS

Srbija se nalazi u grupi B, a pored Kanade, tu su još Francuska, Japan, Mali i domaćin Australija. U grupi A su Sjedinjene Američke Države, kao glavni favorit za osvajanje prvenstva, zatim Belgija, Kina, Portoriko, Južna Koreja i još jedan predstavnik s naših prostora - Bosna i Hercegovina, predvođena sjajnom Žonkel Džouns.

- Atmosfera u ekipi je veoma dobra, iako se još uvek prilagođavamo na veliku vremensku razliku. Jedva smo dočekale da počne Svetsko prvenstvo. Oduvek sam želela da dođem u Australiju i drago mi je što sam stigla s reprezentacijom. To je velika čast za mene - rekla je krilna košarkašica Srbije Ivana Raca.

Marina Maljković se na poziciji selektorke nalazi od 2011. godine. U tom periodu ženska reprezentativna košarka je postala jedan od uspešnijih sportova u Srbiji, a to potvrđuju dve zlatne medalje sa evropskih prvenstava (2015. i 2021) i bronza sa EP 2019. godine, a poseban trag ostavljen je bronzanom medaljom sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru iz 2016. godine.

Marina Maljković
foto: Fiba.basketball

Na prošlogodišnjim OI u Tokiju Srbija je zauzela takođe odlično četvrto mesto. Na ovo prvenstvo srpske košarkašice otputovale su bez dva dugogodišnja nosioca igre - Sonje Vasić i Jelene Bruks, koje su se oprostile od reprezentacije.

Ovo je Srbija!

1 Ivana Raca (22, 187) krilo

6 Saša Čađo (33, 180) bek

8 Nevena Jovanović (32, 180) bek

12 Ivon Anderson (32, 169) plej

14 Dragana Stanković (193, 27) centar

17 Jovana Nogić (24, 182) bek

20 Kristina Topuzović (28, 185) k. centar

24 Maja Škorić (32, 185) krilo

33 Tina Krajišnik (31, 191) centar

40 Ivana Katanić (23, 178) plej

44 Katarina Zec (25, 180) bek

51 Mina Ðorđević (23, 188) k. centar

Selektorka: Marina Maljković

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track