DA LI JE OVO KARMA? Jedini igrač iz Evrolige na kojeg PEŠIĆ trenutno može da računa je - TEODOSIĆ
Foto: Starsport©

KOŠARKA

DA LI JE OVO KARMA? Jedini igrač iz Evrolige na kojeg PEŠIĆ trenutno može da računa je - TEODOSIĆ

Košarka -

Košarkaška reprezentacija Srbije u novembru igra važne mečeve kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a selektor Svetislav Pešić u tim duelima neće moći da računa na većinu bitnih igrača.

Orlovi prvo gostuju Velikoj Britaniji 11. novembra, a tri dana kasnije u Beogradu dočekuju Tursku.

Zbog dobro poznatog sukoba između FIBA i Evrolige, Pešić neće moći da računa na igrače koji nastupaju u NBA ligi, a raspored Evrolige je takav da retko koji tim pušta svoje igrače u reprezentacije usled previše utakmica.

Svetislav Pešić
foto: Starsport©

Redak slučaj kompromisa napravili su italijanski klubovi Olimpija Milano i Virtus Bolonja, tako što su odložili svoj meč kako bi igrači nastupili za svoje zemlje. Za sada nema zvaničnih informacija o odlaganju drugih mečeva ili o tome da će neki klub pustiti igrače u tom periodu.

S obzirom da za Virtus Bolonju nastupa srpski košarkaš Miloš Teodosić, može da se dođe do zaključka da je u ovom trenutku on jedini igrač iz Evrolige koji će biti na raspolaganju selektoru Pešiću. Međutim, nakon situacije sa priprema za Evrobasket, kada je Teodosić brzo otpao sa spiska košarkaša koji putuju na prvenstvo, veliko je pitanje da li uopšte postoji i promil šanse za takvo nešto.

Miloš Teodosić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Naravno, u narednom periodu ostaje da se vidi da li će srpski predstavnici u Evroligi, Crvena zvezda i Partizan biti u mogućnosti da puste neke od igrača u reprezentaciju, odnosno da li će se neki od klubova u Evroligi za koje nastupaju srpski igrači odlučiti za takvo nešto.

Kao i u prethodnim prozorima kvalifikacija, na raspolaganju selektoru će sasvim sigurno biti igrači koji nastupaju u Evrokupu, FIBA Ligi šampiona, domaćim takmičenjima te VTB ligi.

Nikola Milutinov, Vasa Micić
foto: kss

Četiri kola pre kraja kvalifikacija, Srbija se nalazi na deobi trećeg mesta u grupi I, sa skorom 3-3, koliko ima i Belgija. Ispred njih se nalaze Letonija (5-1) i Grčka (4-2), na petom mestu je Turska sa skorom 2-4, a poslednja je Velika Britanija sa 1-5.

Tri najbolje selekcije ostvariće plasman na Svetsko prvenstvo.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track