KO JE NEMANJA NEDOVIĆ, KOŠARKAŠ KOJI JE UTIŠAO 20.000 NAVIJAČA PARTIZANA: Ovo je životna priča miljenika simpatizera Crvene zvezde
Foto: Starsport

profesor

KO JE NEMANJA NEDOVIĆ, KOŠARKAŠ KOJI JE UTIŠAO 20.000 NAVIJAČA PARTIZANA: Ovo je životna priča miljenika simpatizera Crvene zvezde

Košarka -

Veliki derbi, prvi u Evroligi, na maestralan način odigrali su košarkaši Crvene zvezde i Partizana. Trijumfovali su šampioni ABA i srpske lige, a trijumf je doneo Nemanja Nedović, neverovatnom trojkom iz ugla za konačnih 76:73.

Nemanja Nedović
foto: www.kkcrvenazvezda.rs

Nemanja Nedović odigrao je maestralnu partiju i uz Luku Vildozu, najefikasnijeg u redovima crveno-belih sa 21 košem i Filipa Petruševa bio najbolji košarkaš u redovima Crvene zvezde. Imao je Nedović upisanih 20 poena, četiri asistencije, uz 21:42 minute provedene na terenu. Naravno, ne sme se izostaviti ni suva genijalnost trenera Duška Ivanovića i njegov način vođenja tima, ne samo na ovoj utakmici, jer je čovek u fantastičnoj seriji od dolaska na Mali Kalemegdan, sa osam pobeda u nizu, bez poraza.

Nemanja Nedović omiljeni je košarkaš kod navijača Crvene zvezde. Najviše zbog toga što je na početku svoje karijere, a onda i kasnije odbijao svaku mogućnost da pređe u redove najvećeg rivala Partizana. Nije uradio ono što su pre njega učinili Dejan Tomašević, Miloš Vujanić, Jovo Stanojević, Đuro Ostojić, Luka Bogdanović, Ljubo Vidačić... Baš zbog tog poteza stekao je kultni status mešu simpatizerima crveno-belih.

Nemanja Nedović
foto: Printskrin/Instagram

Nemanja Nedović rođen je 16. juna 1991. godine u Novoj Varoši. Igra na pozicji beka šutera i visok je 191 centimetar. Dok je bio dečak njegova porodica živela je u Francuskoj, Austriji i Italiji. Njegov otac, Slađan Nedović je bivši rukometaš Jugovića iz Kaća. Majka Snežana, po struci diplomirani inženjer poljoprivrede, u mladosti se bavila rukometom. Nemanja ima mlađu sestru Ivanu.

Nemanja Nedović
foto: www.kkcrvenazvezda.rs

Košarku je počeo da trenira sa 11 godina u italijanskom Askoliju. Tada su ga klinci iz kluba zvali Saša, po Predragu Saši Daniloviću, što je jednom prilikom otkrila njegova majka Snežana. Po povratku porodice u Srbiju, dve godine proveo je u KK Zlatar iz Nove Varoši, a igrao je i za KK Šampion iz Užica. Kao dečaku uzori su mu bili Majkl Džordan i Kobe Brajant. U redove Crvene zvezde stigao je 2005. godine i sa klubom je kasnije stigao do titule prvaka Srbije u juniorskoj konkurenciji.

Za prvi tim Nemanja Nedović debitovao je u sezoni 2008/09, u prvom mandatu Svetislava Pešića na klupi crveno-belih, kada je dobio priliku na šest utakmica u svim takmičenjima i postigao isti broj poena. Veću minutažu imao je naredne sezone, kada je na ukupno 37 mečeva zabeležio 143 postignuta poena. U Superligi Srbije 2010. godine imao je prosek od 5,9 poena u 14 utakmica. Prvi put ga je tada vrbovao Partizan, ali bezuspešno.

Nemanja Nedović
foto: Starsport

Crvena zvezda je u to vreme često menjala trenere i imala velike finansijske probleme, a kulminacija svega toga bila je sezona 2010/11, kada je klub jedva funkcionisao sa izuzetno malim budžetom i zabranom dovođenja igrača, koja je usledila. Nedović je izbio u prvi plan te sezone. U Jadranskoj ligi beležio je 10,8 poena i 2,5 asistencija, a Zvezda je izborila opstanak u trci sa Zadrom. U tom timu pored Nedovića nosioci igre bili su još i Rikardo Marš, Džamar Jang, Uroš Nikolić, Boris Bakić, Sava Lešić, Strahinja Milošević i Entoni Majls. Stranci su uoči početka Superlige Srbije napustili klub zbog nedostatka novca, a Nedović je u Superligi beležio 16,4 poena po utakmici i četiri asistencije. Po ukupnom broju poena (230) bio je drugi strelac lige iza saigrača Uroša Nikolića (235). Nemanja je u ovoj turbulentnoj sezoni bio najefikasniji košarkaš Zvezde sa ukupno 520 poena u 41 utakmici.

Umesto da još više napreduje i ponovo predvodi klub, koji se u međuvremenu konsolidovao dolaskom Nebojše Čovića, Nedović se u sezoni 2011/12. našao u nemilosti Svetislava Pešića, koji je ponovo postao trener Zvezde. Pešić ga je ostavljao na klupi i pored insistiranja navijača da talentovani košarkaš provodi više vremena na parketu. Nemanja je te sezone usled smanjene minutaže imao skroman učinak. Na 44 utakmice postigao je 267 poena.

Nemanja Nedović
foto: Printskrin/Instagram

Posle svega, da ne kažemo maltretiranja od strane trenera, karijeru je u leto 2012. nastavio u litvanskom Lijetuvos ritasu, koji je tada predvodio srpski trener Aleksandar Džikić. Baš tada dobio je ponudu Duška Vujoševića da pređe u Partizan koju je odbio. Sa Lijetuvosom je u sezoni 2012/13. na deset mečeva u Evroligi beležio 9,8 poena po meču i polako se vraćao u prepoznatljivu formu.

Nemanja Nedović izabran je kao 30. pik prve runde na NBA draftu 2013. i postao je član Golden Stejt Voriorsa, ali je u sezoni 2013/14. na 24 utakmice u igri provodio svega 5,9 minuta (prosek 1,1 poen), pa je igrao i u razvojnoj ligi za Santa Kruz voriorse, gde je imao zapažene partije.

Nemanja Nedović
foto: Printskrin/Instagram

U sezoni 2014/15. vratio se u Evropu potpisavši ugovor sa Valensijom, za koju je na 32 meča u ACB ligi beležio 7,2 poena. U Evroligi je na pet susreta imao prosek od osam poena i 3,6 asistencija, a u Evrokupu je odigrao osam utakmica uz učinak od 7,5 poena i 3,8 asistencija. Potom stiže u Malagu, gde u sezoni 2015/2016 osvaja Evrokup, baš protiv bivšeg kluba Valensije, a potom se u potpunosti afirmiše kao evroligaški košarkaš. U poslednjoj sezoni u Malagi ima učinak u proseku od 16,8 poena, 4,8 asistencija i dva skoka.

Procvat karijere doživljava u naredne četiri godine. Prvo u dve sezone provedene u Armaniju iz Milana, od 2018. do 2020, a potom dolaskom u Atinu, u redove Panatinaikosa od 2020. do 2022. godine.

Nemanja Nedović
foto: Starsport

Razlog njegovog povratka u Crvenu zvezdu je želja da osvoji trofej u ABA ligi i bude šampion Srbije sa voljenim klubom. Iza njega je i dug reprezentativni staž protkan usponima, ali i padovima, zbog povreda. Sa Srbijom osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Mina Milutinović Nedović
foto: Printskrin/Instagram

Oženjen je manekenkom Minom Milutinović, sa kojom je bio u dogogodišnjoj vezi. Nemanja je Minu zaprosio polovinom 2018. godine, a oženio se 31. jula ove godine. Venčanje je obavljeno u Sabornoj crkvi u Beogradu, a luda žurka u jednom prestoničkom restoranu.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track