DECENIJAMA NIKO NIJE BIO BLIZU, A ONDA SE POJAVIO JOKIĆ: Nema kraja ISTORIJSKIM uspesima Srbina, njegovi podvizi postaju NADREALNI
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

NESTVARAN JE

DECENIJAMA NIKO NIJE BIO BLIZU, A ONDA SE POJAVIO JOKIĆ: Nema kraja ISTORIJSKIM uspesima Srbina, njegovi podvizi postaju NADREALNI

Košarka -

Nakon najnovijeg ažuriranja liste favorita za osvajanje MVP trofeja, na zvaničnom sajtu NBA lige, Nikola Jokić je ostvario napredak i trenutno je drugi favorit.

Kako srpski košarkaš igra fenomenalno i ove sezone, mnogi se pitaju da li će najjača liga na svetu prvi put posle 36 godina, odnosno ukupno četvrti put dobiti trostrukog uzastopnog osvajača nagrade namenjene najkorisnijem košarkašu u ligi.

Prethodno, tri puta zaredom MVP su postajali Bil Rasel (1960-1963), Vilt Čemberlejn (1965-1968) i Lari Bird (1983-1986).

Jokić i Gordon
Jokić i Gordonfoto: Profimedia

Jokić već godinama dominira u dresu Denver Nagetsa, a očigledno nema nameru da prestane sa neverovatnim partijama.

"Čini se da svako drugo veče čujete neku neverovatnu statistiku koja stavlja Jokićevo ime uz ime Vilta Čemberlejna. I, u ovom trenutku, pitate se da li će on da se pridruži Čemberlejnu kao jedan od igrača koji je osvojio MVP nagradu u tri sezone zaredom. Jokić je ispustio čudnu statistiku 13-13-13 za svoj drugi uzastopni tripl-dabl u pobedi protiv Memfisa u utorak. Dva dana ranije, postao je prvi igrač, da, od Čemberlejna 1968. godine, koji je završio utakmicu sa 40+ poena, 25+ skokova i 10+ asistencija. U slučaju da se pitate, Lari Bird je poslednji igrač koji je osvojio tri uzastopna MVP trofeja", navedeno je na sajtu NBA lige.

Novi istorijski rezultat

Nakon pobede protiv Portlanda rezultatom 120:107 u noći između petka i subote, pojavio se još jedan neverovatan podatak.

Prema podacima sajta "Stats perform" koji se bavi sportskom analizom i statistikom, nakon 40 godina, u NBA se pojavio tandem koji je na 22 uzastopne utakmice pogađao šuteve iz igre u više od 50 odsto.

U tih 40 godina, najbliži takvom učinku bili su Kevin Mekhejl i Robert Periš iz Bostona u sezoni 1990/91. Oni su stali na 18 utakmica.

Jokić, zajedno sa saigračem Aronom Gordonom, od 30. oktobra je na svakom meču beležio odlične procente po čemu su ušli u istoriju lige.

Kada je reč o procentima ove sezone, Jokić beleži 24,9 poena uz 61,5 procenata pogođenih šuteva. Beleži uz to 10,9 skokova, 9,3 asistencije i 1,5 ukradenih lopti po utakmici.

Sa druge strane Gordon ima slične procente - 61,1, uz 17,1 poena, 6,4 skokova i 2,1 asistencijom po meču.

Nakon 31 utakmice Denver se nalazi na deobi prvog mesta Zapadne konferencije sa Memfisom. I Nagetsi i Grizlisi imaju učinak od 20 pobeda i 11 poraza.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track