BILA JEDNOM SRPSKA BOLONJA: KK Mašinac iz Kraljeva proslavio 40. rođendan
Foto: Privatna Arhiva

JUBILEJ "stuDenata"

BILA JEDNOM SRPSKA BOLONJA: KK Mašinac iz Kraljeva proslavio 40. rođendan

Košarka -

Malo ko se od ljubitelja košarke ne seća sjajnih dana "Srpske Bolonje", vremena kada su u Kraljevu uspešno egzistirala dva košarkaška kluba Sloga i Mašinac, i kada je taj derbi bio pravi sportski praznik.

KK Mašinac
foto: Privatna Arhiva

Košarkaški klub Mašinac je proslavio 40 godina rada, popularni "studenti" održali su osnivačku skupštinu 28. decembra 1982. godine na Mašinskom fakultetu u Kraljevu. Klub je osnovan na inicijativu radnika i studenata, a jedan od osnivača i prvi predsednik kluba bio je Zoran Petrović.

Na prvi trening došlo je 40-tak igrača, a održan je sali tadašnje kasarne protivvazdušne odbrane gde se sada nalazi fakultet. Bilo je logično da se klub nazove Mašinac. Zapravo je sve krenulo kroz popularne mašinijade, na kojima su fakultete širom Jugoslavije zapravo predstavljali klubovi.

KK Mašinac
foto: Privatna Arhiva

Jedan od inicijatora da se osnuje Mašinac bio je i profesor na Mašinskom fakultetu, tada i igrač Miomir Vukićević - Šujo, u statutu je navedeno da je cilj kluba ulazak u Srpsku ligu, a ispostavilo se kasnije da je Mašinac prve ambicije debelo premašio jer je igrao u Prvoj B ligi, elitnoj Prvoj A ligi, a momak koji je ponikao u klubu Nenad Krstić vinuo se do NBA lige i postao jedan od najboljih centara na svetu. Klub je u jednom periodu bio prepoznatljiv po radu sa mlađim kategorijama, a veliki uspeh je bilo osvajanje titule šampiona Jugoslavije za juniore u vrlo jakoj konkurenciji.

KK Mašinac
foto: Privatna Arhiva

Najveći uspesi kluba vezani su za vreme kada je alfa i omega Mašinca bio Zoran Milašinović, nekadašnji košarkaš i trener, a kasnije finansijer.

- Napravili smo jedan lep skup, svi su prezadovoljni i zahvalni što su došli, a mi smo njima zahvalni. Nažalost, današnje vreme nije ono koje je nekad bilo, a u kome smo bili porodica, ljubav prema klubu je bila neverovatna, ponosan sam na sve što sam uradio ja lično, a i svi moji drugovi i saradnici. Sve što smo mogli da damo kao klub, dali smo - rekao je Zoran Milašinović.

KK Mašinac
foto: Privatna Arhiva

Dobro funkcionisanje kluba bilo je nezamislivo bez generalnog sekretara Dragovana Pantelića, koji je jedan od osnivača i prvih igrača "studenata". Ulazak u najviši rang Prvu A ligu ostvaren je 2002. godine, a u nekoliko navrata i plasman u Superligu Srbije i turnire u Kupu.

- Mašinac je bio klub intelektualaca, ne znam ni sam koliko smo imali doktora nauka, profesora, inžinjera... Uvek smo se trudili da igrači ne zapostave obrazovanje. Prijateljstvo i dan danas traje i neraskidivo je - izjavio je Pantelić.

KK Mašinac
foto: Privatna Arhiva

Od 2012. Mašinac radi i takmiči se samo sa mlađim kategorijama s nadom da će jednog dana Kraljevo ponovo biti "Srpska Bolonja". Na proslavi u popularnom kraljevačkom restoranu "Veliki As" okupili su se bivši igrači, funkcioneri i prijatelji kluba koji su svih ovih decenija obeležili ili bili uz popularne "studente" i evocirali uspomene na značajne košarkaše i funkcionere koji su u međuvremenu preminuli.

Predrag Gajić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track