OVO JE ČOVEK KOJI JE DRAKONSKI KAZNIO CRVENU ZVEZDU: Amerikanac Maršal Glikman, stručnjak za marketing o kojem se malo zna
Foto: Printskrin/Jutjub

evroliga

OVO JE ČOVEK KOJI JE DRAKONSKI KAZNIO CRVENU ZVEZDU: Amerikanac Maršal Glikman, stručnjak za marketing o kojem se malo zna

Košarka -

Drakonska kazna od strane Evrolige Crvenoj zvezdi i zabrana registrovanja novih igrača do marta, plus 25.000 evra, izazvala je ogromnu pažnju domaće, ali i svetske javnosti.

Fakundo Kampaco
foto: Starsport

Nezvanično, iza cele stvari stoje razni lobiji, nekoliko evropskih klubova koji smatraju da Crvena zvezda sa Fakundom Kampacom i Lukom Vildozom može da bude ozbiljan pretendent za plasman na fajnal-for. Zvanično, kazna je samo upozorenje Zvezdi, ali i ostalima da se neke stvari vezane za kršenje "Pravila o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju" više neće tolerisati.

- Drago nam je da su dugovi izmireni, ali je važno da Crvena zvezda pokaže istinsku posvećenost ka poštovanju svih pravila u budućnosti. Verujem da će tako biti, sudeći po razgovorima koje smo obavili sa klubom - stoji u saopštenju koje je potpisao Maršal Glikman.

Šta sve ovo napisano znači? Po kom osnovu je KK Crvena zvezda kažnjena, ako su sva dugovanja izmirena. Ako je verovati tviter zajednici na društvenim mrežama, po istom osnovu kao i Crvena zvezda, ranije su kažnjavani ruski klubovi Himki, Uniks i CSKA, turski Galatasaraj, kao i grčki Olimpijakos. Navodno, iste stvari čine svi evroligaški klubovi, ali baš svi, kada su u pitanju plaćanja, međutim kažnjavaju se samo neki, što će reći, da aršin nije isti za sve.

Maršal Glikman
foto: Printskrin/Jutjub

Kaznu kao "meru predostrožnosti" izrekao je Maršal Glikman, izvršni direktor Evrolige. O ovom Amerikancu se malo zna u evropskoj, a posebno u srpskoj javnosti. Ko je on, kakva mu je biografija, koje su mu bile preporuke i kako je došao na najznačajniju funkciju u Evroligi... Samo su neka od pitanja koja zanimaju i intrigiraju srpsku javnost.

Maršal Glikman je državljanin SAD, rođen je i odrastao u Portlandu. Kažu da je vrhunski stručnjak za marketing i konsalting, te da mu je glavni zadatak da Evroliga počne da posluje kao NBA liga. Zanimljivo, nisu dostupni podaci o tome koje godine je rođen. Prema onome što se može naći o njemu na internetu, radio je u NBA ligašu Portland Trejl Blejzersima od 1983. Tri godine kasnije zaposlio se u NBA, gde je postao koordinator za emitovanje, upravljajući svakodnevnim odnosima sa CBS-om, Tarnerom i lokalnim/regionalnim klupskim emiterima. Godine 1988. vratio se u klub Portland kao potpredsednik za poslovni razvoj.

Posle još nekoliko poslova koje je radio u Americi, godine 2002. dolazi u Evropu kao nezavisni poslovni savetnik u Evroligi. Otada sa porodicom živi na relaciji Barselona - Portland. Istovremeno radi za firmu iz Bostona, konsultantsku kompaniju za sportsko poslovanje, koja se zove "G2 Strategic", i koja kao klijente pored Evrolige ima i ATP, Francusku tenisku federaciju i nekoliko drugih evropskih teniskih turnira. Zatim radi sa Lig 1 (Profesionalnom ligom Francuske) od 2014. i španskom La Ligom od 2016. godine.

Maršal Glikman
foto: Printskrin/Jutjub

Zajedno sa Dejanom Bodirogom, od septembra 2022. Maršal Glikman je došao na čelo Evrolige, posle više od decenije vladavine Đordija Bertomeua. Zanimljivo, čovek iz Oregona bio je dve decenije savetnik Bertomeua. I prva stvar po kojoj je Amerikanac postao poznat široj košarkaškoj javnosti jeste kažnjavanje jednog srpskog kluba, Crvene zvezde.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track