KAKO JE DRAŽEN PETROVIĆ UCENIO SAVEZ I ONDA OTIŠAO U NBA LIGU: Luka Pavićević otkrio kakvim lukavstvom se poslužio čuveni košarkaš
Foto: Printscreen/YouTube, Youtube/HRT printscreen

znao je šta radi

KAKO JE DRAŽEN PETROVIĆ UCENIO SAVEZ I ONDA OTIŠAO U NBA LIGU: Luka Pavićević otkrio kakvim lukavstvom se poslužio čuveni košarkaš

Košarka -

Dražen Petrović, jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša svih vremena, pod neverovatnim okolnostima je sa 24 godine napustio tadašnju Jugoslaviju.

Dražen Petrović
foto: Printskrin/jutjub

U to vreme, sredinom osamedesetih godina prošlog veka, u SFR Jugoslaviji postojalo je pravilo po kojem niko od sportista nije mogao da ode iz zemlje pre navršenih 28 godina. E, to pravilo promenio je Dražen Petrović 1988. godine, kada je prešao iz Cibone u Real iz Madrida.

Bio je to presedan svoje vrste, jer je Dražen Petrović tada imao samo 24 godine. Luka Pavićević, Draženov saigrač iz Cibone, otkrio je u podkastu "Jao Mile" na koji način je čuveni košarkaš ucenio KS Jugoslavije i izigrao strogo pravilo.

- U tom momentu FIBA i NBA su bili potpuno odvojene organizacije i NBA nije morao da ima dozvolu klubova iz Evrope, da bi potpisao igrače. A, Dražen je bio toliko dobar da je mogao da ode u NBA - rekao je Luka Pavićević u emisiji kod Mileta Ilića i nastavio:

Luka Pavićević
foto: Printskrin/Jutjub

- Ali, jednom kad odigraš utakmicu u NBA, onda više nisi mogao da igraš za reprezentaciju jer se to smatralo još uvek amaterskim sportom. I onda je tu napravljen jedan, da kažemo ozbiljan preokret, gde je Dražen rekao Savezu "Ako mi ne dozvolite da odem u Real Madrid, ja ću onda otići u NBA, a to nije dobro ni za koga, jer posle toga neću moći da igram za reprezentaciju".

Bila je to odluka koja je promenila mnoge stvari u domaćoj košarci, jer su posle Dražena vrlo brzo u Ameriku, iste godine 1989, otišli Vlade Divac u Los Anđeles Lejkerse i Žarko Paspalj u San Antonio Sparse. Valja pomenuti da je Dražen imao finansijski daleko bolji ugovor u Realu, nego što je dobio u Portlandu. Vlade Divac koji nije odslužio ni vojsku, dobio je posebnu dozvolu da ode u Ameriku.

- To je iskreiralo atmosferu da je Draženu data dozvola da sa 24 godine napusti zemlju, što je naravno posle toga pomerilo sve drugo. Onda već više nije bilo ni važno jer jednom kada je rat razorio sve strukture života i politike u regionu, onda je i košarka skliznula. Tako mi sad imamo decu koja odlaze sa 14 godina.

Dražen Petrović igrao je u NBA ligi za dva kluba, za Portland od 1989. do 1991. godine i Nju Džersi do 1993. godine, odnosno pogibije u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj. Rođen je u mešovitoj porodici, od oca Srbina Jovana Petrovića i majke Hrvatice Biserke. Njegov stariji brat Aleksandar Petrović, takođe uspešan košarkaš, danas je selektor košarkaške reprezentacije Hrvatske.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track