NA DAN ZALJUBLJENIH ROĐEN JE OVAJ DŽIN: Sećate li se ovog gorostasa? Nekad je zakucavao, a danas ima NEOBIČAN HOBI NA SELU
Foto: Printscreen Instagram

BRAT RUMUN

NA DAN ZALJUBLJENIH ROĐEN JE OVAJ DŽIN: Sećate li se ovog gorostasa? Nekad je zakucavao, a danas ima NEOBIČAN HOBI NA SELU

Košarka -

Određeni broj košarkaša koji su igrali u NBA ligi više su bili atrakcija, nego što su svojim kvalitetom doprinosili uspehu i rezultatima klubova za koje su igrali.

Georgi Murešan
foto: Printskrin/Instagram

Jedan od njih bio je i George Murešan. Naš komšija iz Rumunije čiji je dolazak u Ameriku bio prava senzacija. Sa svojih 2 metra i 31 centimetrom bio je najviši košarkaš ikada u NBA ligi, uz Sudanca Manutea Bola.

George Murešan živi u Americi, danas je proslavio svoj 52. rođendan, pošto je rođen 14. februara 1971. u mestu Triteni de Jos. Posvećen je veri, redovan je na liturgijama Rumunske pravoslavne crkve u državi Merilend, gde i danas živi. Prodao je kuću koju je imao u centru Vašingtona i otišao da živi na selo.

Georgi Murešan
foto: Printskrin

Tamo ima i novu zanimaciju o kojoj je pričao za portal Prosport.

- Počeo sam da proizvodim med. Garantujem vam da je veoma kvalitetan. Imam četiri do pet košnica, volim da budem na otvorenom, ali moj život je košarka. Ne mogu da živim bez nje. Idem na utakmice, sa ekipom sam. Uopšte ne sedim, aktivan sam. Moj život je užurban, ali mi se to baš sviđa - rekao je Murešan koji je ambasador Vašington Vizardsa i dodao:

- Zbog rasporeda koji imam u klubu, dolazim na selo tek na nekoliko meseci. Tada se ponovo vidim sa prijateljima. Jedva čekam novu posetu.

Kako piše rumunski portal, George Murešan dobro je plaćen za posao ambasadora Vašington Vizardsa, tako da je sasvim razumljivo zašto je posvećen svom poslu. Pored kluba iz glavnog grada SAD nosio je dres i Nju Dđersi Netsa od 1998. do 2000. godine.

George Murešan jedini je rumunski košarkaš u NBA ligi. Zasluženo se nalazi u almanasima najjače košarkaške lige na svetu. Murešan ili skraćeno „Gita“, potiče iz familije u kojoj su svi članovi prosečne visine, ali je zbog pojačanog lučenja pituitarne žlezde (hipofize koja kontroliše hormon rasta) dostigao visinu od čak 231 centimetar. Na draftu 1993. godine Vašington Vizardsi (onda Buletsi) selektovali su ga kao 30. pika.

Murešan je igrao punih osam sezona u Americi, od čega je većinu vremena proveo u Vašingtonu, a nešto kraće zadržao se u Nju Džerzi Netsima. Sezona 1995/96 bila je posebna za njega, pošto je proglašen za košarkaša koji je ostvario najveći napredak u ligi. Beležio je prosečno 14,5 poena, 9,6 skokova, ali i 2,3 blokade.

Kroz karijeru je imao nešto slabiji učinak od 10 poena, 6,4 skoka i 1,5 blokada po susretu, ali uz procenat šuta od preko 57 odsto! Između 2000. i 2001. potpisao je za Po iz Orteza, sa kojima je postao šampion Francuske. Karijeru je završio 11. marta 2007. godine u utakmici u kojoj je zaigrao za Merilend Najthokse, tim koji je u to vreme bio član poluprofesionalne američke lige.

Kao što smo i naveli, Murešan radi i dalje u Vašington Vizardsima kao njihov ambasador, a posle profesionalne karijere osnovao je školu košarke za dečake i devojčice i pojavljivao se u filmovima, reklamama, kao i na nastupu popularnog repera Eminema, gde je govorio iz stomaka.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track