EKSKLUZIVNO! NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA: Svetski košarkaški as u kafani u Kraljevu PIJE PIVO uz specijalno društvo!
Foto: Privatna Arhiva

To su bila vremena

EKSKLUZIVNO! NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA: Svetski košarkaški as u kafani u Kraljevu PIJE PIVO uz specijalno društvo!

Košarka -

Nikos Galis je ikona grčke i evropske košarke, čovek koji je obeležio igru pod obručima osamdesetih i početkom devedesetih godina.

U to vreme vodila se žestoka polemika ko je bolji - Galis ili Dražen Petrović. Kao što nijedan Grk ni pod mukama ne bi priznao da je to Dražen, tako nije bilo ljubitelja košarke iz bivše SFRJ koji bi izustio da je popularni Nik ispred Petrovića.

Galis je 1979. godine iz rodnog Nju Džersija stigao u Grčku, pojačao Aris, pošto mu je propao angažman u NBA, a ubrzo je postao superstar. Najpre u Grčkoj, a potom u čitavoj Evropi... Pet puta bio je najbolji strelac Kupa šampiona, doveo je Grčku do čudesne titule šampiona Evrope 1987.

Na putu do vrha dva puta je razbio reprezentaciju Jugoslavije predvođenu selektorom Krešimirom Ćosićem. U grupnoj fazi je meč završio sa 44, a u polufinalu sa 30 poena. Tada je za Grke postao košarkaški bog.

Dve godine kasnije u Zagrebu je sa reprezentacijom stigao do srebra kada se Jugoslavija s kamatom revanširala Grcima pobedom u finalu.

Galis je uvršćen među 50 najboljih evropskih igrača u istoriji, kao i u čuvenu Kuću slavnih u Springfildu.

Međutim, malo je poznato da je Galis 1981. godine sa Arisom gostovao u Kraljevu, gde je odigrao meč sa Slogom. Nakon utakmice veselo društvo završilo je u restoranu hotela "Turist".

Kurir je došao u posed fotografije koja iz današnje perspektive izgleda nadrealno - Nik s košarkašima Sloge, a ispred njega dva "zidarska jagodinca", ili kako još zovu ovo pivo - "čiča"!

Pogledajte tu fotografiju:

Nikos Galis
foto: Privatna Arhiva

Kako je došlo do toga, za Kurir priča čovek koji je na fotografiji zagrlio Galisa, a radi se o legendarnom košarkašu Sloge Žarku Krivokapiću.

- Dušan Ivković je te godine bio trener Arisa, a kako je bio dobar prijatelj s našim tadašnjim trenerom Ratkom Joksićem, dogovoreno je da oni dođu na memorijalni turnir u Kraljevu. Tako smo odigrali tu utakmicu, u kojoj smo mi ubedljivo pobedili, a sećam se da nam je Galis ubacio baš dosta poena. Tad on nije bio toliko poznat, znali smo da je došao iz Amerike, tek kasnije je postao jedan od najboljih igrača Evrope. Treba da se zna da je tada srpska košarka, pa i naša u Kraljevu, bila na visokom nivou, a grčka nije bila bogzna šta - priča Krivokapić.

KK Sloga Kraljevo
foto: Privatna Arhiva

- Potom smo završili u kafani, u hotelu "Turist", tu smo se lepo družili. Ne sećam se šta smo pričali, ali znam da je Galisu i ostalim igračima Arisa bilo super. Verujem da mu se svidelo "jagodinsko pivo", koje je verovatno pio prvi put u životu. Mi smo kasnije uzvratili posetu, odigrali smo meč u Solunu i to su zaista lepa sećanja - uz osmeh je dodao Krivokapić.

KK Sloga Kraljevo
foto: Privatna Arhiva

Jedan od najboljih igrača u istoriji Sloge, legendarni bek Vladimir Dašić na utakmici u Kraljevu igrao je direktno protiv Nikosa Galisa.

- Sećam se tog meča, ja sam direktno igrao protiv Galisa. Čovek je bio čudo, prosto nezaustavljiv, imao je taj skok-šut sa zadrškom, dobar prodor. Svakome je mogao da da 30 i više poena... Stvarno nisi mogao da ga čuvaš. Ali i ja sam odigrao dobro protiv njega, mislim da sam mu dao preko 20 poena... Kasnije smo završili u "Turistu", ma super je bilo. Za Galisa mogu da kažem da je sjajan tip i košarkaš, takav se više ne rađa - kaže Dašić.

Dašić: Protiv Galisa i Dražena za sva vremena

Vladimir Dašić bio je poznat kao izvanredan trojkaš, a imao je priliku da se suprotstavi direktno i Draženu Petroviću u vreme kad je Sloga bila prvoligaš u najjačoj ligi u Evropi.

- Jeste, eto, igrao sam protiv dvojice vrhunskih, najjačih igrača. I protiv Dražena sam bio odličan, šest trojki sam postigao za poluvreme, malo je falilo da dobijemo Cibonu tada, što bi bila prava senzacija - rekao je on.

Predrag Gajić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track