SAŠA VEZENKOV NAJBOLJI STRELAC EVROLIGE: Odveo Olimpijakos na fajnal-for u Kaunas sa ubedljivo najboljom statistikom cele sezone
Foto: Stefanos Kyriazis / Zuma Press / Profimedia

EVROLIGA

SAŠA VEZENKOV NAJBOLJI STRELAC EVROLIGE: Odveo Olimpijakos na fajnal-for u Kaunas sa ubedljivo najboljom statistikom cele sezone

Košarka -

Košarkaš Olimpijakosa Saša Vezenkov dobitnik je nagrade "Alfonso Ford" za najboljeg strelca Evrolige u sezoni 2022/23, saopšteno je iz tog takmičenja.

"Ford" nagrada je jedina koju Evroliga zasniva isključivo na statistici tako da nije bilo dileme kome će pripasti pošto je Vezenkov bio prvi na toj tabeli skoro cele sezone.

On je u proseku postizao 17,24 poena na 38 utakmica, predvodeći svoj tim do fajnal-fora u Kaunasu.

Aleksandar Vezenkov, Saša Vezenkov
foto: Stefanos Kyriazis / AFP / Profimedia

Iza sebe je ostavio košarkaša Makabija iz Tel Aviva Vejda Boldvina koji je u proseku beležio 17,17 poena po utakmici i Vila Klajburna iz Efesa koji je postizao 16,7 poena po meču.

Vezenkov je drugi igrač Olimpijakosa koji je osvojio ovaj trofej, posle Linasa Klejze koji je bio najbolji strelac Evrolige u sezoni 2009/10.

Nagrada za najboljeg strelca nosi ime po Alfonsu Fordu, koji je 2004. godine preminuo od leukemije, i koji je i sam dva puta je bio najbolji strelac Evrolige.

Vezenkov je 14. dobitnik "Ford" trofeja. Trojica igraća su ovu nagradu osvajala dva puta - Igor Rakočević, Kit Lengford i Aleksej Šved, a ostali dobitnicu su Vasilije Micić, Majk Džejms, Nando De Kolo, Tejlor Ročesti, Bobi Braun, Bo Mejklejb, Mark Salijers, Dru Nikolas i Čarls Smit.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track