HOĆE SAD NEKO NA BASKET? Onog dana niko se ne javi...
Foto: Dado Đilas

komentar

HOĆE SAD NEKO NA BASKET? Onog dana niko se ne javi...

Košarka -

Srbija je do 13.juna 2023. godine imala četiri NBA šampiona, ali je ono što je u tek završenom plej-ofu sa Denver Nagetsima uradio Nikola Jokić, sigurno zasenio trag koji su u kolevci košarke ostavili raniji nosioci prstena Darko Miličić, Predrag Stojaković, Ognjen Kuzmić i Nemanja Bjelica.

Somborac je u NBA stigao pre osam sezona. Kao 41. na draftu, dok su ne sluteći šta će im doneti, Ameri gledali reklame, komesar NBA lige Adam Silver je izgovorio ime Nikole Jokića, Srbina, koji će za manje od decenije postati najveća zvezda, ne samo košarke. Nikola Jokić, sada je uz Novaka Đokovića, najveći brend koji Srbija ima.

Setih se mnogih utakmica iz vremena, čak i pre Mege. Kako mi je Ljuba Aničić u Novom Sadu skrenuo pažnju na malog bucka, kojeg je u Somboru pre njega trenirao Siniša Savović. Taj mali je, primećen od strane Miška Ražnatovića, kao anonimus, prethodno nuđen Partizanu, stigao u Beograd.

Pamtim promašaj šuta za pobedu u finalu Kupa protiv Crvene zvezde, lošu utakmicu protiv Cedevite, kada je Barselona došla po njega, a on u glavi, pateći zbog odlaska devojke Natalije imao ideju da ostavi basketaru i za njom krene u Ameriku. Srećom, Arturas Karnišovas je to sprečio.

Šest godina je prošlo od kako su mi došavši da podrže kuma Nebojšu Vagića, tada asistenta Dušana Alimpijevića na klupi Spartaka, danas trenera njihovog Džokera, braća Strahinja Nikola i Nemanja, pričali kako i zašto umesto sa reprezentacijom Nikola u društvu kondicionog trenera Denvera Stiva Hesa, a u dogovoru sa Majkom Melounom prevrće ili uskače u traktorsku gumu. Danas je, možda i dalje smešno, ali je sve dobilo smisao.

Ne zbog istorijskog uspeha i prve titule za Denver, već zbog brojki i svega što Nikola na terenu radi. A što niko lane nije.

Rasel, Maravič, Bird, Medžik, Džordan, Lebron, Kari... svi su u doigravanju sanjali da dostignu više od 500 poena, 250 skokova i 150 asistencija. Nikola je to uradio i zasluženo, kao centar poneo nagradu za najkorisnijeg igrača finala, koja nosi ime Bila Rasela, njegovog kolege po poziciji. Jokić dakle, iako nepravedno oštećen za treću vezanu MVP titulu, ima nagrade koje nose imena Majkla Džordana, Irvina Medžika Džonsona i Bila Rasela, a sada i prsten koji je zamena za šampionski trofej, nazvan po Leriju O'Brajanu.

Dok planeta, jer ju je Nikola Jokić do sada navikao na pomeranje granica, pita šta je sledeće, on čeka povratak kući, roditeljima, familiji, drugarima i konjima. Da prošeta ulicama Sombora, provoza sulke, ode na kanal, odigra basket, na koji 2011. godine niko nije hteo.

Zemo, odmori, uživaj i "oderi" koji kulen, a onda, ako budeš mogao na Filipine, da svetu pokažemo kako Srbija voli, igra i uživa u najlepšem sportu na svetu.

Nenad Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track