LAVICE KREĆU U ODBRANU TITULE: Košarkašice Srbije spremne za start Evropskog prvenstva! VIDEO
Foto: FIBA

EVROPSKO PRVENSTVO

LAVICE KREĆU U ODBRANU TITULE: Košarkašice Srbije spremne za start Evropskog prvenstva! VIDEO

Košarka -

Specijalni izveštač Kurira iz Ljubljane: Dejan Ignjatović

Košarkašice Srbije spremne su za start Evropskog prvenstva i utakmicu protiv Turske.Ženska košarkaška reprezentacija Srbije u četvrtak od 15 časova kreće u odbranu titule na Evropskom prvenstvu.

Prvi rival na šampionatu koji se održava u Ljubljani biće selekcija Turske, verovatno i najveći rival u grupi D. Tim predvođen selektorkom Marinom Maljković je pre dve godine zasijao zlatnim sjajem u Valensiji, a jedna podmlađena generacija želi da ponovi taj uspeh i u Ljubljani. No, put do toga neće biti nimalo lak. Više od pola od 16 reprezentacija učesnica merka medalju.

Prema prognozama najveći favoriti su Španija, Francuska, Belgija i Srbija, a odmah do njih Turska, Italija, Slovenija, Mađarska, Nemačka... Već u prvoj utakmici, i uopšte u prvoj fazi, pred košarkašicama Srbije je vraški težak zadatak.

Turska je sastavljena uglavnom od igračica iz dva najbolja kluba u Evropi, Fenerbahčea i Mersina, koji su igrali finale Evrolige. Plus, imaju naturalizovanu 204 centimetara visoku Amerikanku Teiru Mekovan, koja je bila nezaustavljiva u dresu Galatasaraja. Svakako i Srbija ima svoje jake adute.

Pre svega u selektorki Maljković, koja je spojila titule Evropskog prvaka sa Srbijom i Evrolige sa Fenerbahčeom.

Maljković je sa Srbijom osvojila dva zlata i jednu bronzu na poslednja tri šampionata na kojima je vodila nacionalni tim. Spoljnu liniju predvodi jedna od najboljih plejmejkera u Evropi Ivon Anderson, članica druge najbolje petorke Evrolige ove sezone. Tu su još dokazane šampionke Nevena Jovanović i Saša Čađo, a puno se očekuje od mladih, ali već i iskusnih Ivane Katanić i Jovane Nogić.

Srbija je u finalu Evrolige imala tri reprezentativke, od kojih je Aleksandra Crvendakić dobila najveću minutažu. Nema sumnje da velike nade polažemo u jednu od najboljih krilnih igračica u Evropi. "Lavice" na Evrobasket ulaze sa kvalitetom na krilnim pozicijama koji poseduju Ivana Raca, Kristina Topuzović, Maša Janković, Mina Đorđević. Konačno, centarsku liniju pokrivaju kapiten Tina Krajišnik, koja ima odličnu sezonu u ruskom Jekaterinburgu, i Dragana Stanković, koja je sa Šopronom igrala Evroligu.

Podsetimo, pored selekcija Srbije i Turske, u grupi D na Evropskom prvenstvu se nalaze još Slovačka i Mađarska. Ove dve ekipe uvodni meč na 39. šampionatu Starog kontinenta imaju u četvrtak od 12.15 časova. Duel sa Turskom biće za Srbiju višestruko značajan, i iz razloga što bi eventualnom pobedom napravila veliki korak ka osvajanju prvog mesta u grupi.

Ta privilegija donosi direktan plasman u četvrtfinale, dok će ekipe koje zauzmu drugo i treće mesto, morati u baraž za četvrtfinale.

Grupe A i B igraju u Tel Avivu, a grupe C i D u hali "Stožice" u Ljubljani. Glavni grad Slovenije je ujedno domaćin završnice, od četvrtfinala do finala koje je na programu 25. juna.

Košarkašice Srbije
foto: FIBA

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track