PATRIJARH PORFIRIJE ODGOVORIO VUJOŠEVIĆU ZBOG MIROTIĆA: Bizarna, apsurdna izmišljotina o Nikoli i meni! A, onda je Duško odgovorio
Foto: Nemanja Nikolić, Nenad Kostić, Beta/Medija centar

REAKCIJA

PATRIJARH PORFIRIJE ODGOVORIO VUJOŠEVIĆU ZBOG MIROTIĆA: Bizarna, apsurdna izmišljotina o Nikoli i meni! A, onda je Duško odgovorio

Košarka -

Patrijarh srpski Porfirije odgovorio je Dušku Vujoševiću na nedavne navode da je crkva imala ulogu u nedolasku Nikole Mirotića u Partizan.

Vujošević je pre nekoliko dana rekao da se "svašta priča, odnosno da je patrijarh zvao da koristi Mirotićevu religioznost."

Odgovor patrijarha prenosimo u celosti:

- Sa g. Duškom Vujoševićem delim najmanje dve ljubavi. Volim košarku i sport uopše, a volim i Boku Kotorsku, posebno Herceg Novi. Jasno je da on nije bez preke potrebe zamenio Škver i Savinske plaže sa Beogradom na više od 40 ˚S. Stoga mogu donekle da razumem njegovu neopreznost jer me je kao mogućeg protagonistu uključio u bizarnu, apsurdnu, krajnje neverovatnu izmišljotinu o meni i košarkašu Mirotiću.

Nikola Mirotić
foto: Starsport©, Printscreen

- Ne treba da savetujem Duška Vujoševića ali, kada je on kao zreo čovek sa velikim životnim i profesionalnim iskustvom, makar i delimično prihvatio takvu naučno-fantastičnu priču, čiji krajnji cilj nema veze sa Zvezdom i Partizanom, kako će takvu fantastiku, da ne kažem klevete i laži, da shvate oni manje upućeni i sa manje iskustva.

- Jednostavno, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve se ne bavi takvim poslovima. U meri koju mi je Gospod podario, bavim se problemima Crkve, spasenjem svih, spasenjem vernog naroda, naravno, tako i sopstvenim spasenjem, kao uostalom i svaki drugi hrišćanin. Trudim se da ispunim ono što pred mene Crkva i Gospod Hristos postave, a nastojim i da sve što činim merim Jevanđeljem i ličnošću Bogočoveka Hrista. Kao i sve druge ljude, i mene posao kojim se bavim i sve što činim približava ili udaljuje od Boga i spasenja. Smatram da je to suštinski važno, tako da predažem i da se svako trudi da radi svoj posao najbolje što može. I to je način da posvedoči šta su za njega bližnji, šta za njega predstavljaju Hristos i Crkva Božija.

Duško Vujošević
foto: @starsport

- Česte su podvale, klevete ili tračevi poput ovog. Nemam vremena da se na sve to osvrćem, pogotovu da komentarišem, a i kada bih imao, toliko je lepših i korisnijih stvari kojima bih se bavio i kojima želim da se posvetim. Ipak, s vremena na vreme, zbog konfuzije koja se stvara u vernom narodu, moram da ukažem na činjenice.

- Smisao sporta je, zapravo da budemo bolji od samih sebe, da se borimo za vrlinu, za viteštvo. Ni onog koji izgubi utakmicu, ni onog koji pobedi, ne treba da vidimo kao neprijatelja, nego kao nekoga ko je učestvovao u kreiranju onoga što je najbolje, onog što je vrlina. Tu onda nema mesta za bilo koji vid neprijateljstava ili ne daj Bože nasilja. Za to se molim, za to se zalažem. Antička mudrost nas uči poslovicom Orandum est ut sit mens sana in corpore sano, što znači da je potrebno moliti se za zdrav duh u zdravom telu. Više sam puta govorio o objediniteljskoj, isceliteljskoj, duhovnoj ulozi i koristi od sporta. Ipak nedovoljno, treba još više, jer su prepredeni projektanti sukoba u Crkvi i narodu pomislili da mogu da me upletu u nešto sa čim nemam veze - piše u objavi Porfirija na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

A, onda je usledio odgovor i Vujoševića, koji takođe prenosimo u celosti.

Poštovani gospodine Porfirije,

Nažalost, ne mogu da Vam odgovorim istim putem, jer kao “čovek prošlog veka” ne koristim Fejsbuk i druge društvene mreže.

Drago mi je da ste svojom izjavom potvrdili moje sumnje u istinitost glasina da ste učestvovali u slučaju Mirotić, koristeći njegovu religioznost. Te sumnje sam odmah vrlo jasno izrazio. I to se lako može videti na dostupnom snimku mog gostovanja u jutarnjem programu Nove S, na koje mi odgovarate.

Ne vidim kakve sve to ima veze sa tim gde ja provodim leto, ali budući da ste otvorili i to pitanje, rado ću Vam odgovoriti. Tačno je da sam leti često u Boki, ali kada sam tamo boravim u stanu, a ne u luksuznom hotelu Lazaro. Inače, volim i Boku i Zagreb, ali se najbolje osećam u Beogradu.

A mnogo važnije od toga je da isto govorim i kada sam u Beogradu, Herceg Novom, Novom Bečeju, Zagrebu ili bilo gde drugo. Međutim, u Boki ne mogu da provedem više od 30 dana, jer socijalno osiguranje samo za taj period delimično refundira troškove za pacijente koji koriste dijalizu.

Duško Vujošević, Patrijarh Porfirije
foto: Vitaliy Timkiv / Sputnik / Profimedia, Nemanja Nikolić

Nažalost, između Srbije i Crne Gore ne postoji međusobni sporazum koji bi omogućio građanima obe države da u drugoj državi besplatno koriste dijalizu, kako je to uređeno između Crne Gore i nekih drugih država u regionu ili u zemljama Evropske unije.

Zato bih Vas zamolio da autoritet koji imate kao patrijarh iskoristite za uticaj radi rešavanja takvih pitanja, koja se tiču zdravlja i života građana i dobre saradnje Srbije sa zemljama u regionu.

Drago mi je da razumete značaj sporta i tetiranja te oblasti na pravi način. U tom kontekstu, dobro je da svoj uticaj ne koristite za kreiranje podele srpskog naroda na Crvenu zvezdu i Partizan, jer bi u skladu sa funkcijom koju obavljate trebalo da budete iznad takvih štetnih podela.

U tom smislu, nadam se da se slažete da se takve podele naglašavaju ako se organizuje prijem košarkaša Crvene zvezde, a ne usledi jednako i prijem košarkaša Partizana.

Mir Božji s Vama, i po ovoj vrućini koja nam izgleda svima smeta.“

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track