KIDAO JE LIGAMENTE KOLENA NEKOLIKO PUTA, ALI JE UVEK BIO TU ZA SRBIJU: Ostavio je košarku u 30. godini, danas je POLJOPRIVREDNIK
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

SERIJAL KURIRA O KOŠARKAŠIMA KOJI SU KRVARILI ZA SRBIJU (5)

KIDAO JE LIGAMENTE KOLENA NEKOLIKO PUTA, ALI JE UVEK BIO TU ZA SRBIJU: Ostavio je košarku u 30. godini, danas je POLJOPRIVREDNIK

Košarka -

Kurir nastavlja svoj serijal o srpskim košarkašima koji su zbog igranja za reprezentaciju upropastili vlastite karijere.

Milan Mačvan
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Nemali je broj košarkaša iz Srbije koji nisu uspeli da ostvare vrhunske karijere. U našim tekstovima pisali smo o Branku Joroviću, Nemanji Aleksandrovu, Miletu Iliću, Draganu Milosavljeviću. Pored njih, još jedan košarkaš je zbog povreda u nacionalnom timu morao da pre vremena batali vrhunsku košarku. Reč je o Milanu Mačvanu (33) momku neverovatnih fizičkih predispozicija. Igrao je na poziciji krilnog centra. Rođeni Vukovarac bio je neverovatno snažan, ali i pokretljiv za visinu od 205 centimetara.

Kuburio je s povredama kolena tokom cele karijere. Došao je na pripreme reprezentacije pred Svetsko prvenstvo 2019. na poziv tadašnjeg selektora Aleksandra Đorđevića. Celu sezonu nije igrao zbog operacije ukrštenih ligamenata. Godine 2016. polomio je prst u svom stanu. Bio je neverovatan maler, povrede kao da su se lepile za njega.

Milan Mačvan, Aleksandar Đorđević
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Selektor mu je pružio šansu da trenira uz saigrače iz nacionalnog tima. Tada je Milan Mačvan ponosno izjavio:

- Nemam strah jer nemam šta da izgubim. Prošao sam pakao sa dve vezane teške povrede i ne plašim se. Izuzetno je teško opisati osećaj posle druge povrede u sedam meseci, nažalost opet moram na operaciju koja će biti u utorak u Insbruku. Hvala svima na velikoj podršci, pogotovo porodici, prijateljima - rekao je pre pet godina Mačvan.

Na kraju, i pored silne želje da igra za Srbiju, lekari su u dogovoru sa selektorom doneli odluku da je za njega najbolje da napusti nacionalni tim.

Milan Mačvan
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Nakon dobrih partija u univerzitetskom timu, selektor Dušan Ivković pozvao je njega, i još četvoricu saigrača, na pripreme seniorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo 2009. u Poljskoj. Mačvan je uspeo da izbori svoje mesto među prvih dvanaest i bude deo tima koji je osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Igrao je i na Svetskom prvenstvu 2010. u Turskoj kao i na Evropskom prvenstvu 2011. u Litvaniji gde nacionalni tim nije osvojio medalju. Tokom leta 2012. je igrao i u kvalifikacijama za EP 2013. u Sloveniji. Leta 2013. selektor Ivković ga je uvrstio na spisak igrača za EP 2013, ali Mačvan se nije pojavio na prozivci igrača.

Našao se na širem spisku novog selektora Aleksandra Đorđevića za Svetsko prvenstvo 2014. u Kini, ali je ipak otpao pri prvom skraćivanju spiska. Naredne 2015. godine se ponovo našao na širem spisku selektora Đorđevića za Evropsko prvenstvo, ali je opet otpao pri prvom skraćivanju spiska. Nakon tri godine pauze, Mačvan je konačno zaigrao za nacionalni tim leta 2016. Zbog povrede je propustio kvalifikacioni turnir za OI, ali je zaigrao na Olimpijskom turniru u Riju gde je osvojio srebrnu medalju.

Milan Mačvan
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Kao kapiten je predvodio reprezentaciju na Evropskom prvenstvu 2017. godine gde je osvojena srebrna medalja nakon poraza u finalu od Slovenije. Zbog povrede je propustio celu sezonu 2018/19, pa je u dogovoru sa selektorom Đorđevićem odlučeno da propusti i Svetsko prvenstvo 2019. u Kini.

Košarkašku karijeru počeo je u FMP Železniku, a potom je igrao za Hemofarm, Makabi i Partizan. Bio je u Galatasaraju, pa ponovo u Partizanu. Onda je otišao u Milano, pa u Bajern. Posle epizode u Japanu i čestih povreda odlučio je da 2000. godine prekine karijeru.

Sebe je pronašao daleko od košarke. Vlasnik je stotina hektara njiva i bavi se poljoprivredom, ima preduzeće koje nosi njegovo prezime. Prvo su krenuli lešnici, pa trešnje, a onda i ratarstvo

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track