MOŽE LI TOPIĆ DA PREKINE LOŠU TRADICIJU? Brojni srpski košarkaši su BLJESNULI na kratko - osvojili MVP titulu pa nestali sa mape!
Foto: Starsport

AJDE, TOPE!

MOŽE LI TOPIĆ DA PREKINE LOŠU TRADICIJU? Brojni srpski košarkaši su BLJESNULI na kratko - osvojili MVP titulu pa nestali sa mape!

Košarka -

Dragan Labović, Nikola Mišković i Marko Pecarski nisu uspeli da zablistaju u seniorskoj konkurenciji, pa zato mladi plej mora da uči na njihovim greškama...

Nikola Topić je novi biser srpske košarke - zasluženo je poneo titulu MVP Evropskog prvenstva u Nišu i nosio je "orliće" do zlatne medalje, prve posle pet godina.

Nije samo statistika - broj poena, asistencija i skokova, nešto izdvaja ovog tinejdžera od ostatka sjajnih igrača njegove generacije. Sin legendarnog Milenka Topića ima "ono nešto" što ga čini jedinstvenim. Njegovi pokreti na terenu, razmišljanje, rešenja u napadu prosto plene. On je prvi igrač na poziciji plejmejkera još od pojave Miloša Teodosića kome je priroda dala specijalne basket "začine".

Nikola Topić
foto: KSS

Mlađani Topić sada pred sobom ima prilično težak zadatak, da vanserijski talenat i ovo MVP priznanje potvrdi i u seniorskoj konkurenciji, jer Srbija konačno vidi rešenje na poziciji organizatora igre za budućnost. Teodosićevo vreme prolazi, ostao je samo Vasilije Micić, koji je dugo u top formi, ali i on ima 29 godina.

Ipak, istorija nas uči da treba biti oprezan, jer titula MVP ne znači da će neko biti zvezda i igrač za velika dela. Srbija može da se pohvali da je imala četvoricu najkorisnijih košarkaša na juniorskim EP. Međutim, prethodna trojica nisu uspeli da zablistaju u seniorima, iako su imali sve predispozicije da to urade. Teret prelaska na viši nivo i među "zveri" evropske košarke bio je prevelik.

Dragan Labović
foto: Starsport

Dragan Labović je dominirao na Evropskom prvenstvu za juniore 2007. godine. Tada ga je i selektor Zoran Slavnić pozvao u A tim za Evrobasket u Španiji. Izgledalo je da sve ide u dobrom pravcu, dve godine kasnije bio je najbolji strelac ABA lige, ali otišao je u Aris, gde se nije snašao, i od velike karijere nije bilo ništa.

Čak 12 godina čekali smo da ponovo imamo najboljeg juniora u Evropi, a onda su u Srbiju stigla dva MVP priznanja zaredom. Nikola Mišković je 2017. predvodio "orliće" ka novom zlatu. Momak je bio NBA prospekt, u najmanju ruku predviđala mu se vrhunska evropska karijera. Na kraju krajeva, u finalu EP je samo u drugom poluvremenu ubacio 23 poena... Šest godina kasnije skoro niko ne zna gde Nikola igra, srećom, tu je internet, koji kaže da mu je poslednji klub bila Estija Menorka u trećoj ligi Španije.

Nikola Mišković, Dejan Mišković, košarka, otac, sin, reprezentacija Srbije, juniori Srbije, zlatna medalja
foto: Dragana Udovičić

Marko Pecarski je 2018. bio najbolji košarkaš EP za juniore, prvi strelac i skakač prvenstva. Dovoljno visok da igra centra, odličnog šuta da bude ubitačna "četvorka"... Izgledalo je da smo u Miškoviću i njemu dobili "bingo". U finalu je razvalio - 34 poena i 13 skokova, izgledalo je da je nemoguće da takav igrač ne postane svetska zvezda. Ali to se ipak desilo. Marko se seljakao iz kluba u klub, imao je dobre, čak odlične sezone, ali u klubovima poput Borca, Mornara... Nedostaje mu taj iskorak na veliku scenu, ali pošto ima samo 23 godine, možda ga i napravi.

Marko Pecarski
foto: Starsport©

On se izborio!

Petrušev iz senke do NBA lige

Filip Petrušev je tih godina nekako bio iza Nikole Miškovića i Marka Pecarskog. Njegov doprinos zlatnim medaljama je bio velik, a 2018. je izabran u najbolju petorku Evropskog prvenstva. Međutim, napravio je mnogo više od pomenute dvojice. Filip je odličan evroligaški igrač i prošle sezone se, zahvaljujući igrama u Crvenoj zvezdi, izborio i za NBA ugovor.

Kurir sport / Predrag Gajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track