NEĆEŠ U REPREZENTACIJU - VRAĆAJ PASOŠ! Žestoka kazna zbog ODBIJANJA nacionalnog tima!
Foto: Starsport

burna reakcija!

NEĆEŠ U REPREZENTACIJU - VRAĆAJ PASOŠ! Žestoka kazna zbog ODBIJANJA nacionalnog tima!

Košarka -

Veliki skandal drma tursku košarku.

Jedan od najboljih igrača Efesa, Šejn Larkin, našao se u centru pažnje tamošnje javnosti kada je odbio da igra za reprezentaciju Turske u kvalifikacionim mečevima za Olimpijske igre.

Larkin, ali i još jedan naturalizovani Amerikanac, Skoti Vilbekin, nisu se stavili na raspolaganje selektoru Erginu Atamanu, a Turci su poraženi od Hrvatske, te taj neuspeh nisu prihvatili najbolje. Kao glavne krivce odredili su upravo Larkina i Vilbekina, pa je Košarkaški savez Turske rešio da ih drakonski kazni!

Oba košarkaša kažnjena su suspenzijom od pet mečeva i oduzimanjem statusa domaćeg igrača u turskom prvenstvu. Dakle, nema nastupa za nacionalni tim - nema ni pasoša!

Šejn Larkin
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Klubovi dvojice košarkaša, Efes i Fenerbahče, žalili su se Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, ali je prvobitna odluka ostala na snazi te su čelnici nekadašnjeg šampiona Evrope izrazili duboko nezadovoljstvo i oglasili su se saopštenjem.

Saopštenje Efesa

- Anadolu Efes već godinama posvećeno i uspešno služi turskoj košarci, postavši jedan od vodećih klubova u kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni, zahvaljujući svojim postignućima i igračima koje je razvio. Državni tim nam je uvek bio glavni prioritet, čak i usred gustih rasporeda. U slučajevima preklapanja termina na štetu našeg kluba, uvek smo pokazivali najveću pažnju i podršku za pitanja koja se tiču našeg državnog tima. Kao što je dobro poznato, tokom pripremnog kampa za Olimpijske kvalifikacije i naknadnih kvalifikacionih utakmica našeg državnog tima tokom leta, naš igrač Šejn Larkin prošao je proces koji je dukomentovan. Larkin se pridružio kampu do dogovorenog roka, obavesio nadležne o svojoj povredi i podvrgao se zdravstvenim pregledima koje su tražili lekari državnog tima. Zbog otkrivenog edema kosti u kolenu, naš igrač nije mogao da učestvuje u utakmicama reprezentacije. Uprkos tome što je momentalno podelio rezultate magnetne rezonance i lekarske izveštaje o stanju svog kolena relevantnim kanalima, teško je kažnjen od strane Turske košarkaške federacije. Kazna koja je nametnuta našem igraču duboko je uticala kako na njega, tako i na naš klub. Planiranje sezone našeg tima, ravnoteža rostera i struktura budžeta pretrpeli su nepopravljiv udar zbog ove kazne. Naš klub, koji je iznedrio brojne igrače za tursku košarku, obezbeđivao igrače za reprezentacije u svim kategorijama svake godine i s ponosom slao najviše igrača u naš seniorski tim dugi niz godina, bio je najviše pogođena strana u ovom procesu. Nakon ovog procesa, nažalost, danas smo saznali da je Sportski arbitražni sud, koji je procenio predmet na temelju pravne žalbe našeg kluba, potvrdio kaznu nametnutu našem igraču. Uprkos svemu ovome, Anadolu Efes, nastavićemo da podržavamo korake i planove koji će uzdignuti naš državni tim na svim budućim turnirima i događajima, baš kao što smo to uvek činili. Ostavljamo procenu ove kazne, koju smatramo da ni naš klub ni igrač nisu zaslužili ni na koji način, javnosti - stoji u saopštenju.

Oba kluba su sada u velikom problemu zbog broja stranaca koje imaju u timu. Efes ih sada ima deset, Fener 11, a dozvoljeni broj u šampionatu Turske je šest.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track