ODLAZAK VELIKANA! NBA u SUZAMA, preminuo legendarni košarkaš, član KUĆE SLAVNIH! Drži rekord koji je ponovio samo Nikola Jokić!
Foto: Maddie Meyer / Getty images / Profimedia

tuga

ODLAZAK VELIKANA! NBA u SUZAMA, preminuo legendarni košarkaš, član KUĆE SLAVNIH! Drži rekord koji je ponovio samo Nikola Jokić!

Košarka -

Legendarni NBA košarkaša Džordž Mekginis (74) preminuo je od posledica srčanog zastoja, prenose američki mediji. Najbolji košarkaš u istoriji Indijane poslednjih nekoliko dana proveo je u bolnici, ali lekari nisu mogli da mu pomognu u borbi za život. Mekginis je 2017. godine primljen u Kuću slavnih američke košarke, što je u potpunosti zaslužio igrama na terenu.

On je od 1971. do 1975. godine igrao za Indijanu, zatim tri godine nosio dres Filadelfije, pa dve godine dres Denvera, pre nego što se vratio u svoj matični klub i u njemu nakon dve sezone završio karijeru.

Pre nego što su se ABA i NBA ujedinile u jednu ligu Mekginis je sa ekipom indijane dva puta osvajao ABA titulu - u sezonama 1972. i 1973. Drugi pohod na šampionsku titulu obeležio je i MVP nagradom u finalu, dok je 1975. godine MVP ligaškog dela sezone. Tri puta je nastupio na ABA Ol-star meču i još dva puta na NBA Ol-star meču, a Indijana je zbog njega povukla iz upotrebe broj 30!

Koliko je dominantan bio tokom igračkih dana Džordž Mekginis pokazuje i to što su neki od njegovih rekorda i dalje nedostižni za većinu igrača. Nekadašnji krilni centar Indijane bio je noćna mora za rivale tokom igračkih dana, pa je tako upisan u istoriju kao prvi košarkaš koji je ostvario tripl-dabl učinak sa 50 ili više poena na plej-of utakmici. Na meču protiv San Antonio Sparsa imao je 51 poen, 17 skokova i 10 asistencija, što su brojke kakve se i danas viđaju.

Prvi je čovek koji je u jednoj plej-of seriji ostvario učinak od 200+ poena, 100+ skokova i 50+ asistencija - to je kasnije ponovio samo Janis Adetokunbo, dok je Nikola Jokić jedini košarkaš pored njega koji je u čitavom plej-ofu bio najbolji po poenima, skokovima i asistencijama.

Kurir sport / Mondo / Ž.S.

BONUS VIDEO:

00:18

Nikola Jokić stigao na žurku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track