LICEMERI, DA LI VAS JE BAR MALO SRAMOTA! Bestidno napadaju Jokića, a ne smeta im što je "LAŽNI MVP" zaštićen kao BELI MEDVED!
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

brojke ne lažu

LICEMERI, DA LI VAS JE BAR MALO SRAMOTA! Bestidno napadaju Jokića, a ne smeta im što je "LAŽNI MVP" zaštićen kao BELI MEDVED!

Košarka -

Konačno! A ne "odvratno", gospodine Ker!

Nije tajna da najbolji košarkaš sveta Nikola Jokić ima sraman tretman kod američkih sudija i da je najmanje potovani MVP u istoriji najjače lige na svetu.

Protivnici ne biraju sredstva da ga zaustave. Grebu ga, štipaju, mučki udaraju, a sudije uglavnom okreću glavu i sve to tolerišu.

Dvostruki MVP, aktuleni šampion NBA lige i najkorisniji igrač finalne serije, na meču protiv Golden Stejta konačno je od strane sudija dobio tretman koji zaslužuje i odmah se digla opšta pobuna "preko bare". Mnogima je zasmetalo što su arbitri, verovatno prvi put ove sezone, stali u zaštitu najboljeg igrača lige i rešili da sankcionišu oštru igru na Jokiću, pa su podigli neviđenu buru u košarkaškoj javnosti.

Nikola Jokić
foto: Jamie Schwaberow / Getty images / Profimedia

Somborac je 12 puta fauliran na ovom meču i postavio je lični rekord po broju izvedenih i ubačenih slobodnih bacanja - imao je maksimalan učinak 18/18. Za razliku od nekih drugih NBA asova, koji u proseku imaju dvocifren broj pokušaja sa linije za penale, Nikola, koji na svakom meču trpi ozbiljne udarce, tek šesti put ove sezone imao je dvocifren broj slobodnih bacanja... I to je mnogima odmah zasmetalo.

Prvi je zagrmeo trener Golden Stejta Stiv Ker koji je nakon meča istakao da je utakmica bila "odvratna" zbog kriterijuma koji je štitio Jokića. Očekivano, posle njegovih reči krenula je žestoka kampanja protiv Srbina na društvenim mrežama, pa je tako čovek koji se nalazi na 21. mestu po broju izvedenih bacanja ove sezone predstavljen kao folirant i miljenik sudija.

Zanimljivo, ne mogu da prebole Jokićevih rekordnih 18 slobodnih bacanja, a ne smeta im što njihov ljubimac Džoel Embid ove sezone ne silazi sa linije penala i što dobija faul kad ga neko popreko pogleda. Za to Ker i ekipa nemaju zamerke.

Brojke ipak ne lažu...

Nikola Jokić ove sezone šutirao je slobodna bacanja 140/176 i sa linije penala prosečno beleži 4.7 poena po utakmici. Jokić je tek 21. na listi po broju izvedenih slobodnih bacanja ove sezone, ima ih 5,9 u proseku.

S druge strane, Džoel Embid zakucan je za prvu poziciju u svim pomenutim kategorijama. Zaštićen je kao beli medved! Izveo je ubedljivo najviše slobodnih bacanja ove sezone 258/289, čak 11,6 pokušaja po utakmici, a prosečno sa linije penala beleži 10,32 poena.

Na drugom mestu po broju izvedenih slobodnih bacanja je Janis Adetokumbo sa 11,3, zatim slede Kevin Durent, Luka Dončić i ostali... Sve do "zaštićenog" Srbina koji je tek na 21 mestu.

Nikola Jokić
foto: Printscreen

Najviše bacanja na jednom meču

Rekord po broju ubačenih slobodnih bacanja na jednom meču ove sezone drži Janis Adetokumbo, koji je na utakmici protiv Indijane izveo čak 34 penala (24/32).

Na drugom mestu je Džoel Embid koji je iz 21 pokušaja ubacio 19 slobodnih bacanja na utakmici protiv Oklahome.

Zanimljivo, Embid je ove sezone na 16 utakmica izveo dvocifren broj slobodnih bacanja, a dva puta je imao više od 18 pokušaja sa linije penala na meču (Oklahoma i Detroit).

S druge strane, Nikola je na samo šest mečeva u toku aktuelne sezone na izveo 10+ slobodnih bacanja na utakmici.

Nikola Jokić
foto: Printscreen

I šta sad kažete, ko je ovde zaštićen?!

Kurir sport/J.M.

00:18

Nikola Jokić stigao na žurku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track