"PASPALJ JE BIO BUDAN TOKOM OPERACIJE" Čuveni doktor objasnio kako je tekao zahvat: Ulazi se SONDOM U SRCE...
Foto: Printskrin/Kurir TV

sve je jasno

"PASPALJ JE BIO BUDAN TOKOM OPERACIJE" Čuveni doktor objasnio kako je tekao zahvat: Ulazi se SONDOM U SRCE...

Košarka -

Slavni košarkaš Žarko Paspalj podvrgnut je operaciji srca. Ova vest je u ponedeljak uveče zabrinula košarkašku javnost, a prema prvim informacijama stanje Žarka Paspalja je stabilno.

Njemu je urađena ablacija, a poznati kardiolog dr Miljko Ristić za portal Republika otkrio je više detalja o svemu.

- Paspalj je imao poremećaj u radu srca, odnosno srčanog ritma. To nije retka pojava, pogotovo kod ljudi koji su ranije već imali sličnih problema kao što je sa njim slučaj. Na ritam rada srca utiče više centara i oni se kontrolišu, ali kada se neki aktivira pogrešno dođe do aritmija i poremećaja koji su veoma neprijatni i opasni. Aritmije se mogu držati pod kontrolom lekovima, a kada je potrebno onda se uradi ablacija - počeo je dr Ristić za portal Republika, pa objasnio šta je ablacija tačno i kako se izvodi:

Miljko Ristić
foto: Kurir TV

- Ablacija je proces spaljivanja problematičnih centara u srcu koji utiču na njegov ritam. Kada imate sinusne čvorove koji daju pravilan ritam i jave se centri koji to poremete onda je njih potrebno spaliti. Tako se aktiviraju samo centri koji daju pravilan ritam radu srca. Ulazi se sondom u srce i to je rutinska operacija, pacijent je budan sa lokalnom anestezijom.

Otkrio je i potencijalan razlog ove operacije:

- Ne znam šta je konkretan razlog pod Paspalja, ali znamo da je voleo cigarete. Sada će morati da povede računa oko toga. Poremećaj u radu srca može izazvati i neko trenutno obolenje poput angine pektoris. Ovakve situacije su nama kardiolozima normalna stvar, iako ljudima zvuči zastrašujuće - dodao je dr Ristić, a zatim u dahu nastavio:

Žarko Paspalj
foto: Printscreen

- Savet za svakog pacijenta koji ima problema sa srcem je da vodi uredan život. Da izbegava pušenje, da izbegava gojaznost, da povede računa o fizičkoj aktivnosti. Ovo je važno zato što se poremećaji u radu srca vraćaju, ponove se posle nekoliko godina. Zato je potrebno da Paspalj prati svoje zdravstveno stanje i da redovno ide na kontrole.

Kurir sport / Republika / Ž.S.

BONUS VIDEO:

08:57

PASPALJ O KARIJERI U USIJANJU: Mi smo bili prva generacija koja je stvarala modernu košarku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track