DEJAN MILOJEVIĆ POSTHUMNO ODLIKOVAN ORDENOM KARAĐORĐEVE ZVEZDE: Predsednik Vučić priznanje uručio njegovom sinu Nikoli
Foto: Damir Dervišagić

DAN DRŽAVNOSTI

DEJAN MILOJEVIĆ POSTHUMNO ODLIKOVAN ORDENOM KARAĐORĐEVE ZVEZDE: Predsednik Vučić priznanje uručio njegovom sinu Nikoli

Košarka -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije, odlikovanja za više od 100 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima su brojne diplomate, akademici, lekari, sportisti, glumci, muzičari.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena postuhmno je odlikovan Dejan Milojević, a priznanje je primio njegov sin Nikola.

Nikola Milojević
foto: Damir Dervišagić
Nikola Milojević
foto: Damir Dervišagić

Vučić je na prijemu u zgradi Predsedništva ocenio je da Sretenje, dan kada je 1804. godine u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. godine u Kragujevcu donet prvi savremeni (Sretenjski) ustav Srbije, predstavlja najvažniji datum, "crveno slovo", u verskom, političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Prema njegovim rečima, dva najvažnija događaja u osnivanju moderne srpske države bili su oslobodilačka revolucija, a drugi organizacija i uređenje države.

"I jedan i drugi su tesno povezani, uslovljavaju se međusobno. Ta veza su ljudi, oni koji su imali snage da oba velika posla iznesu, pa i po cenu sopstvene žrtve. Oni, čiji su snovi bili toliko veliki, da bi morali biti ostvareni. Srbija danas nije ništa drugo, nego odsjaj one vatre koja je u njima gorela", naveo je predsednik Srbije.

(Kurir sport)

Bonus video:

02:57

Dejan Milojević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track