OSETIM BOL U ZADNJICI! OKRENEM SE, DEVOJKA DRŽI ŠESTAR U RUCI: Bivši košarkaš Zvezde o dešavanjima iz Zadra 1971. godine!
Foto: Privatna arhiva

bivša juga

OSETIM BOL U ZADNJICI! OKRENEM SE, DEVOJKA DRŽI ŠESTAR U RUCI: Bivši košarkaš Zvezde o dešavanjima iz Zadra 1971. godine!

Košarka -

Ivan Sarjanović bio je čuveni košarkaš Crvene zvezde, iz zlatnih vremena kluba, kada je ekipa sa Malog Kalemegdana ostvarila najveći uspeh u istoriji, osvajanjem Kupa kupova.

Ivan Sarjanović
foto: Privatna arhiva

Bilo je to 1974. godine, kada su košarkaši Crvene zvezde u Udinama u Italiji pobedili Zbrojovku iz Čehoslovačke rezultatom 86:75. Ivan Sarjanović (74) bio je veoma talentovan košarkaš, a nosio je nadimak Sajonara.

Tada su za Crvenu zvezdu igrala poznata imena srpske i tadašnje jugoslovenske košarke - Zoran Moka Slavnić, Ljubodrag Duci Simonović, Dragan Kapičić, Dragiša Vučinić, Ivan Sarjanović, Radivoje Živković, Goran Rakočević, Zoran Lazarević, Božidar Pešić, Ljubomir Žugić, Dragoje Jovašević. Trener je bio legendarni Aleksandar Nikolić.

Ivan Sarjanović
foto: Privatna arhiva

U razgovoru za nedeljnik "Ekspres" Ivan Sarjanović prisetio se lepih, ali i onih manje lepih dešavanja iz bivše Jugoslavije. Setio se popularni Sajonara incidenta u Zadru, a pre nekoliko meseci ljudi iz pratnje KK Crvena zvezda i novinari opet su bili na meti huligana iz ovog grada.

- I u tim vremenima bilo je loših stvari, incidenata. U Zadru 1971. godine, u vreme "hrvatskog proljeća" dočekala nas je policija, uz upozorenje da iz hotela izlazimo samo u grupama. Na drugoj strani su bili uprava i igrači Zadra, uvek i u svemu korektni - govori Ivan Sarjanović i dodaje:

- Mi smo tu utakmicu dobili. Po završetku publika je uletela u teren. U jednom momentu osetio sam bol u zadnjici. Jedna devojka držala je šestar u ruci kojim me je ubola. Svi su to videli, ali nismo o tome pričali. Nismo želeli da se situacija zaoštrava.

Ivan Sarjanović
foto: Privatna arhiva

Ivan Sarjanović bio je miran čovek, kao sportista nikada nije bio sklon incidentima. Otkrio je i ko mu je dao najveći kompliment u životu.

- Moka Slavnić mi je doslovce rekao - da si ti imao samo deset odsto moje drskosti, bio bi svetski igrač. Mislim da je bio u pravu. On i ja smo zajedno, sa 17 godina upali u prvi tim Crvene zvezde koji je tada trenirao Musa Bjegović. Jedno krilo igrao je Dragan Kapičić, drugo Vladimir Cvetković. U Zvezdi sam uglavnom bio šesti igrač. Počinjao sam utakmicu u petorci, kada sam imao zadatak da čuvam najboljeg protivničkog igrača.

Ivan Sarjanović je lekar po struci, kardiohirurg, slikar u slobodno vreme, intelektualac, poliglota koji pored srpskog govori engleski, italijanski i slovenački jezik. Kako je otkrio, otac Nikola bio je Dalmatinac sa Hvara, a majka Mila iz Prizrena sa Kosova i Metohije. Bio je veliki prijatelj sa legendom ruske košarke Aleksandrom Belovom sa kojim se dopisivao i koji ga je molio da mu u Moskvu šalje ploče "Bitlsa".

Kurir sport/Ekspres

01:31

Nebojša Čović - novogodišnji koktel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track