NEBOJŠA ILIĆ I DANAS DRŽI REKORD PO BROJU POENA NA JEDNOJ UTAKMICI: Brojka je nestvarna! I dalje je nedodirljiva i san za mnoge!
Foto: Printskrin

legenda

NEBOJŠA ILIĆ I DANAS DRŽI REKORD PO BROJU POENA NA JEDNOJ UTAKMICI: Brojka je nestvarna! I dalje je nedodirljiva i san za mnoge!

Košarka -

Nebojša Ilić, legenda košarkaškog kluba Crvene zvezda, juče je proslavio svoj 56. rođendan.

Nebojša Ilić
foto: Printskrin

Nebojša Ilić apsolutni je rekorder po broju koševa u jednoj prvenstvenoj utakmici, pošto je Vojvodini u Novom Sadu, sada već dalekog 21. novembra 1992. godine isporučio 71 poen. To je rekord koji do današnjih dana nije oboren.

Precizni statističari, zabaležili su da je Nebojša Ilić na meču protiv Vojvodine od 71 koša, dao čak 41 iz slobodnih bacanja. Upisao je šest trojki i šest šuteva za dva poena. Izveo je 44 penala i pogodio 41 put, što znači da je promašio tri puta. Iz igre, Ilić je omašio samo pet puta. Tu sezonu Neša Ilić završio je sa ukupno 1.287 poena na 43 utakmice. U proseku, po meču davao je 34 poena.

Bio je MVP i najbolji strelac prvenstva Jugoslavije sa 30,6 poena u ligaškom delu (1.041 poen, 34 meča). Postavio je pomenute rekorde od 71 poena na utakmici u šampionatu i 42 u Kupu Jugoslavije. Imao je i 50 postignutih poena u pobedi protiv OKK Beograda od 112:102, a Zvezda je posle dugo vremena sa prve pozicije otišla u doigravanje.

KK Crvena zvezda te sezone 1992/1993. osvojila je titulu prvaka države, pošto je u finalnoj seriji plej-ofa bila bolja od Partizana - 3:2. Pehar šampiona podigao je upravo Nebojša Ilić kao kapiten, trofej koji su 21. godinu čekali navijači. Bio je najbolji strelac doigravanja sa 25,4 poena i prvi košgeter finalne serije sa 23,8 poena po utakmici.

U timu Zvezde te sezone igrali su još Saša Obradović, Dragoljub Vidačić, Nikola Jovanović, Rastko Cvetković, Zoran Jovanović, Dejan Tomašević, Mileta Lisica, Slobodan Kaličanin, Aleksandar Trifunović, Predrag Stojaković, Milan Marinković, Srđan Stanković, Saša Dončić i Aleksandar Lazić. Trener je bio Vladislav Lučić, a njegov pomoćnik Marin Sedlaček. Nažalost, zbog sankcija našoj zemlji Crvena zvezda nije mogla da igra Evroligu.

Nebojša Ilić bio je jedan od najvećih šutera u istoriji srpske košarke, a crveno-beli su uvek u svojoj istoriji gajili ovakav tip igrača. Oni stariji sećaju se Ljubodraga Ducija Simonovića, Slobodana Jankovića, Iva Petovića, Predraga Stojakovića... Zanimljivo, upravo je rekord po broju poena na jednoj utakmici u prvenstvu, pre nego što ga je oborio Nebojša Ilić, držao čuveni Duci Simonović, koji je Partizanu u dvorani "Pinki" u Zemunu dao 59 koševa.

Nebojša Ilić trenutno obavlja ulogu tim menadžera KK Crvena zvezda i klub je prosto nezamisliv bez njega. Isti posao radi i u košarkaškoj reprezentaciji Srbije od 2010. godine.

Kurir sport

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track