SRBIJA MOŽE DO ISTORIJSKOG PODUHVATA U NBA! Bila bi to prava SENZACIJA! Naši najbolji košarkaši u trci za prestižne nagrade
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

ČUDO

SRBIJA MOŽE DO ISTORIJSKOG PODUHVATA U NBA! Bila bi to prava SENZACIJA! Naši najbolji košarkaši u trci za prestižne nagrade

Košarka -

Nikola Jokić vodi u trci za najkorisnijeg igrača lige, a Bogdan Bogdanović je među favoritima za najboljeg rezervistu.

Do pojave Nikole Jokića niko nije mogao ni da zamisli da bi Srbija jednog dana mogla da ima najkorisnijeg košarkaša NBA lige. Popularni Džoker je praktično pomerio granice osvojivši dva MVP trofeja, a vlasnik je i silnih rekorda u najjačoj ligi sveta.

Sada već dolazimo do nove mogućnosti, a to je da na kraju ove sezone dvojica Srba budu vlasnici prestižnih priznanja - za najkorisnijeg igrača lige (MVP) i za najboljeg šestog čoveka.

Nikola Jokić igra u prepoznatljivom ritmu i trenutno je lider u takozvanoj MVP trci, odnosno statistici koja iz nedelje u nedelju prati kretanja u borbi za nagradu. Takođe, sezonu karijere beleži i Bogdan Bogdanović, koji se prilično dobro kotira kada je u pitanju najbolji rezervista lige.

Donedavno je bio na trećem mestu potencijalnih osvajača, ali je u poslednje vreme malo pao. Bogdanovi konkurenti su dali gas, pre svih Malik Monk iz Sakramento Kingsa i Norman Pauel, član Los Anđeles Klipersa. Srbin je trenutno starter jer se najbolji igrač Hoksa Trej Jang povredio.

Bogdanović, koji inače ulazi s klupe, na terenu provodi skoro 30 minuta, a beleži sjajne brojke - 16,8 poena, 3,3 skoka i 2,9 asistencija. Za najboljeg šestog čoveka, odnosno trofej "Džon Havliček", može da konkuriše igrač koji u sezoni ima više utakmica kao rezervista nego kao starter.

Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović
foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Novinari koji prate NBA iz SAD i Kanade daju svoje glasove trojici igrača, po principu pet poena, tri poena i jedan poen. Košarkaš koji na kraju bude imao najviše poena biće proglašen najboljim rezervistom.

Interesantno je da u istoriji lige nije mnogo neamerikanaca osvajalo ovo priznanje, prvi je bio Nemac Detlef Šrempf (1991. i 1992), Hrvat Toni Kukoč je bio najbolji 1996, a 2007. godine Leandro Barbosa iz Brazila. Legendarnom Argentincu Manuu Đinobiliju priznanje je pripalo godinu dana kasnije. Džordan Klarkson (osvajač nagrade 2021) ima dvojno državljanstvo, on se vodi i kao Filipinac, pa i njega možemo da uvrstimo u ovo društvo.

Bonus video:

00:18

Nikola Jokić stigao na žurku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track