KOGA ĆE IZABRATI TRISTAN VUKČEVIĆ? Srbija je FAVORIT, ali Grčka ima VAŽNOG ADUTA! U pitanju je košarkaška LEGENDA!
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

dilema

KOGA ĆE IZABRATI TRISTAN VUKČEVIĆ? Srbija je FAVORIT, ali Grčka ima VAŽNOG ADUTA! U pitanju je košarkaška LEGENDA!

Košarka -

Tek što je zablistao u NBA ligi, Tristan Vukčević se našao u centru pažnje zbog veoma zanimljive izjave Janisa Adetokumba. Janisov Milvoki poražen je od Tristanovog Vašingtona, a grčki košarkaš otkrio je kako je tekao razgovor između njega i bivšeg igrača Partizana po završetku utakmice.

- Prišao mi je i rekao da je Grk. Bilo je to iznenađenje to što je pričao na grčkom. Ima i grčko prezime. Igrao je u Grčkoj nekoliko godina. Razmišlja i o igranju za nacionalni tim, bio bi sjajan dodatak za nas. Igrao je jako večeras. Ima dosta isksutva, mislim da je igrao derbi u Grčkoj , takođe u Partizanu. Definitivno će pomoći Vizardsima i nacionalnom timu - rekao je Adetokumbo i zabrinuo sve u Srbiji.

Tristan Vukčević je neko na koga se računa u košarkaškoj reprezentaciji Srbije, a do debija za seniorski nacionalni tim nije došlo zbog administrativnih poteškoća.

Naime, selektor Svetislav Pešić je pred februarske prozore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2025. godine izjavio da računa na Tristana Vukčevića, ali da je poziv izostao zbog FIBA pravila.

Svetislav Pešić
foto: Starsport©

- Naše je da vidimo gde se nalazimo. Odredili smo 15 igrača, na neke nismo mogli da računamo, hteli smo da tu budu i Milutinov i Topić, ali zbog povreda nisu mogli. Hteli smo da uključimo i Tristana Vukčevića iz Partizana, ali on tek idućeg meseca puni 21 godinu i tek od sledećeg meseca po pravilima FIBA može da igra za našu reprezentaciju. - rekao je između ostalog Pešić pred duel sa Finskom.

Od tog trenutka je prošlo dva meseca, a Vukčevićeva situacija se znatno promenila.

Naime, Tristan je napustio redove Partizana i potpisao je ugovor sa Vašington Vizardsima, a čim je zablistao u NBA ligi (posle meča protiv Milvokija, odigrao je sjajno i duel sa Lejkersima) počele su i spekulacije za koji će nacionalni tim igrati.

Prema informacijama koje je plasirao Tanjug, Tristan je ipak izabrao Srbiju, te je već počeo da sakuplja svu potrebnu dokumentaciju kako bi poslao u FIBA i stekao uslov da zaigra za naš tim.

Ali... Uvek postoji ono "ali"...

ZA KOGA SVE TRISTAN MOŽE DA IGRA?

Vukčevićev otac Dušan koji je takođe bio profesionalni košarkaš je veliki deo karijere proveo u Grčkoj, nastupao je za Olimpijakos i Apolon Patras, a upravo u ovoj zemlji je odlučio da se stacionira nakon završetka profesionalnog igranja košarke.

Tristan je dakle odrastao u Grčkoj, a ima čak tri pasoša - srpski, grčki i švedski odakle mu je majka poreklom tako da može da igra za ove tri reprezentacije.

Tristan Vukčević, Entoni Dejvis
foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

SPANULIS ADUT GRČKE

Jednog od glavnih aduta Grčke kada je pristanak Vukčevića da igra za njihov nacionalni tim treba tražiti u selektoru "helena" Vasilisu Spanulisu.

Naime, Vukčević je još kao 18-godišnjak pre prelaska u Real Madrid trenirao sa Spanuliosom u predsezoni, a legenda Grčke košarke više puta je javno hvalila Tristanove partije.

Vasilis je postao trener košarkaške reprezentacije Grčke 2023. godine, na tom mestu je nasledio Dimitrisa Itudisa, a vrlo je lako moguće da je lično pokušao da vrbuje bivšeg igrača Partizana da izabere da igra za njihovu selekciju.

Tristan Vukčević, Vasilis Spanulis
foto: Printscreen Instagram.com/olympiachop

Zvanična odluka još uvek nije doneta, Švedska nema prevelikih aduta u borbi za Vukčevića, a ostaje nam da vidimo kako će se cela situacija razvijati i da li će Tristan izabrati Srbiju ili Grčku. Deluje da je Srbija u boljoj poziciji, ali ne bi trebalo otpisati Grke koji će preko Vasilisa Spanulisa pokušati da stignu do nove potencijalno velike zvezde NBA lige.

Šta vi mislite, koju reprezentaciju će Tristan Vukčević izabrati?

BONUS VIDEO

00:18

Nikola Jokić stigao na žurku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track