MODERNA TEHNOLOGIJA IZ NBA I EVROLIGE I U SRBIJI: Sudije će na grudima nositi go pro kamere
Foto: KLS

Novitet na srpskim terenima

MODERNA TEHNOLOGIJA IZ NBA I EVROLIGE I U SRBIJI: Sudije će na grudima nositi go pro kamere

Košarka -

Moderna tehnologija koja se koristi na utakmicama NBA i Evrolige biće primenjivana i na mečevima u Košarkaškoj ligi Srbije.

Sa željom da se regularnost takmičenja podigne na najviši mogući nivo, sudije će na utakmicama domaćeg šampionata na grudima nositi go pro kamere koje će beležiti video i audio zapis.

Po prvi put, ovakvu kameru nosio je arbitar Uroš Obrknežević na utakmici poslednjeg kola KLS između OKK Beograda i Metalca iz Valjeva. Ovaj duel ujedno je poslužio kao test i generalna proba, kako bi ceo sistem bio implementiran već za polufinalne duele plej-ofa Superlige Srbije, a potom korišćen i na svim utakmicama u KLS od naredne sezone. Ovako napravljeni audio i video zapisi moći će da se koriste i u promotivne svrhe.

“Gledaoci, a i neposredni akteri utakmica, igrači i treneri biće u prilici da dobiju perspektivu koju sudija vidi i zašto je nešto odsvirano, a nešto nije. Biće omogućen mnogo bolji pogled zašto su neke odluke donete u datom trenutku. Takođe, moći će da se čuje i komunikacija između igrača i sudija, trenera i sudija, ali i sudija međusobno i uveren sam da će iz te komunikacije moći mnogo da se nauči o pravilima, što će posebno biti zanimljivo gledaocima. Plan je da kamere budu implementirane u sam dres i to će biti jedan zaista veliki pomak napred”, rekao je jedan od naših najboljih sudija, dugogodišnji evroligaški arbitar, Uroš Obrknežević.

Domaći košarkaški šampionat poslednjih godina napravio je krupne iskorake u organizacionom i kvalitativnom smislu. KLS je prva liga u regionu koja je uvela instant riplej sistem, ali i elektronske zapisnike. Sve to je ispraćeno podizanjem kvaliteta svih timova, ali i uvećanom posetom, a o napretku srpske klupske košarke i znatno većim ulaganjima svedoče i rezultati u ABA 2 ligi gde su naši timovi na kraju ligaškog dela takmičenja ubedljivo zauzeli tri prva mesta.

Kurir sport

Bonus video:

00:35

Puna Arena Partizan, grobari, navijaci, kosarka, arena, rekord

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track