JOKIĆEV NAJVEĆI PROBLEM JE HRVAT?! JEDINO SE PROTIV NJEGA "MUČI"? Komšije pronašle neverovatnu statistiku koja je mnoge šokirala!
Foto: MATTHEW STOCKMAN / AFP / Profimedia

čudno

JOKIĆEV NAJVEĆI PROBLEM JE HRVAT?! JEDINO SE PROTIV NJEGA "MUČI"? Komšije pronašle neverovatnu statistiku koja je mnoge šokirala!

Košarka -

Srpski košarkaš Nikola Jokić na svakom meču u najjačoj ligi na svetu potvrđuje da je najbolji igrač planete - pred peti meč polufinala Zapada protiv Minesote uručeno mu je treće MVP priznanje, a zatim je zatrpao koš rivala protiv kojeg igra za finale Zapada. Mučio je Rudija Gobera, najboljeg defanzivca lige i po mnogima najboljeg defanzivca među centrima svih vremena. Ali...

Podaci koji su se pojavili na internetu, a koje prenose hrvatski mediji, pokazuju da Rudi Gober nije ni blizu vrha liste najboljih jokićevih čuvara. Statistika kaže da je to zapravo Hrvat Ivica Zubac, trenutno NBA igrač i nekada košarkaš Mege u kojoj je bio jedan od Jokićevih naslednika. Zubac sada igra za Los Anđeles Kliperse i uspevao je da pronađe rešenje za Jokićevu igru!

Ivica Zubac
foto: Beni Gaši

Sajt Index.hr prenosi istraživanja "Sportradara", sajta koji se pozabavio učinkom Nikole Jokića protiv svih najtežih konkurenata u NBA ligi. U obzir su uzimane samo 1 na 1 situacije u poslednjih pet sezona, tokom koji se Nikola Jokić smatra ubedljivo najboljim centrom. U tom periodu osvojio je tri MVP titule za mečeve u ligaškom delu sezone, jedno MVP priznanje u finalu i NBA titulu u prethodnoj sezoni. Titulu i MVP priznanje u finalu mogao bi da osvoji i ove sezone, pošto je Denver i dalje u igri za prsten.

Nego, da se vratimo na statistiku. Nikola Jokić već godinama vodi borbu protiv najboljih centara na svetu, ali oni jako retko mogu da ga zaustave.

Nikola Jokić
foto: David Berding / Getty images / Profimedia

Tokom prethodnih pet sezona Rudiju Goberu ubacio je 129 poena iz 100 akcija u kojima su igrali 1 na 1, pa je jasno da Francuz nije idealno rešenje kada treba zaustaviti najboljeg igrača Denvera. Nije mnogo bolje ni kada su rivali Entoni Dejvis (68 poena iz 54 akcije, Diandre Ejton (99 poena iz 86 akcija) ili kontroverzni Drejmond Grin (39 poena iz 37 akcija).

Koeficijent 1.00, odnosno isti broj odigranih akcija i primljenih poena protiv nikole Jokića imaju Džejkob Poeltl (38/38) i Jusuf Nurkić (57/57), a samo jedan košarkaš bolji je od njih dvojice. Reč je o Ivici Zupcu, koji je Jokića spustio na samo 47 postignutih poena iz čak 69 odigranih akcija i deluje da je daleko najbolje rešenje kada treba čuvati srpskog košarkaša.

Ivica Zubac, Nikola Jokić
foto: EPA

Po ovim podacima deluje da Nikola Jokić ima ogromnih problema kada u reketu igra protiv hrvatskog košarkaša, ali to nije baš u potpunosti tačno. Iako Zubac ima pojedinac rešenja za Nikolinu igru, ni on ne može da ga zaustavi u potpunosti. Na poslednjem meču Denvera i Klipersa Jokić je ubacio 36 poena uz tripl-dabl, a pre toga 22 i 32 poena. Tokom NBA karijere na mečevima protiv tmova Ivice Zupca Jokić je samo jednom imao jednocifren učinak, dok mu je rekord čak 49 postignutih poena u januaru 2022. godine.

Kurir sport

Bonus video:

00:39

Jokić na Cecinom koncertu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track