VEŽITE SE, POLEĆEMO: Real Madrid, Olimpijakos, Fenerbahče ili Panatinaikos! Ko će biti ŠAMPION Evrope? (ANKETA)
Foto: IPA / Sipa Press / Profimedia

evroliga

VEŽITE SE, POLEĆEMO: Real Madrid, Olimpijakos, Fenerbahče ili Panatinaikos! Ko će biti ŠAMPION Evrope? (ANKETA)

Košarka -

Bitka za šampiona Evrope ulazi u završni čin, a nakon najuzbudljivijeg plej-ofa u istoriji Evrolige, konačno je došlo vreme da saznamo koji tim će pokupiti lovorike.

Mesto: Berlin, Nemačka! Od 24. do 26. maja

Akteri : Real Madrid, Olimpijakos, Fenerbahče i Panatinaikos!

Vrhunska košarka - ZAGARANTOVANA!

Sezona u elitnom košarkaškom evropskom takmičenju je bila uzbudljiva, puna preokreta, neočekivanih rezultata, čudnih sudijskih odluka i kriterijuma, bilo je i razočarenja, ali kada se podvuče crta, stiče se utisak da je Evroliga bila praćenija nego ikada!

Prvi put smo gledali format plej-ina, a ovo nam je donelo razultatski značajne utakmice maltene do poslednjeg kola, a sve ekipe izuzev Albe, Asvela i Crvene zvezde su se do samog kraja borile za doigravanje.

Srpski timovi su razočarali, a Partizanova pozicija broj 11 i Zvezdina 16 nisu bile u skladu sa očekivanjima i planovima.

Ruku na srce, nisu oni jedini koji su podbacili, šta reći tek za Armani koji je sa jednim od najboljih trenera na svetu i silno pojačan Nikolom Mirotićem celu sezonu tavorio pri dnu tabele.

ČETIRI VELIČANSTVENA

Sve što se dešavalo, ostaje u prošlosti, a kada se svedu računi, pamtiće se samo pobednik.

24.05.2024. Berlin

18.00h Fenerbahče - Panatinaikos

21.00h Real Madrid - Olimpijakos

REAL MADRID

Real Madrid, KK Real Madrid
foto: Mladen Lackovic / imago sportfotodienst / Profimedia

KLJUČNI IGRAČI: Mario Hezonja, Fakundo Kampaco, Edi Tavares

Počinjemo od branioca titule Real Madrida koji je najveći favorit takmičenja i predviđanja su da će odbraniti tron.

Real je regularni deo sezone završio na prvoj poziciji, a izabranici Ćusa Matea su sa skorom 27-7 potpuno dominirali.

Ništa lošije kraljevski klub nije odigrao ni u četvrtfinalu, a pometlana je Baskonija rezultatom 3-0 u seriji.

Prošlosezonskom sastavu je pridodata akvizicija u vidu Fakunda Kampaca, a vrhunski plejmejker je dodatno povezao redove "kraljevića".

Glavna snaga Reala je dubina rostera, imaju 15 kvalitetnih košarkaša, ne postoji "slaba pozicija" u timu, a ne smemo zaboraviti da u svom sastavu imaju Serhia Ljulja, Serhia Rodrigeza i Rudija Fernandeza - dokazane veterane kojima je pobeđivanje u DNK i koji su odigrali "mali milion" mečeva za trofej.

Real je najtrofejniji klub u Evropi, aktuelni prvak Starog kontinenta i bilo bi pravo čudo da ne odbrane trofej osvojen u Kaunasu. Prva prepreka biće im Olimpijakos u reprizi finalnog meča iz Litvanije.

OLIMPIJAKOS

Olimpijakos
foto: euroleague.net

KLJUČNI IGRAČI: Tomas Vokap, Nikola Milutinov, Ajzea Kenan

Ekipa Jorgosa Barcokasa nije spadala u uži krug favorita pre početka takmičenja, iako su vecešampioni Evrope.

Ostao je Olimpijakos bez Saše Vezenkova koji je otišao u NBA ligu, a svi su smatrali da je to nenadoknadiv gubitak.

Dovedeni su Luk Sikma, Ignas Brazdeikis, Alek Piters, vraćen je Najdžel Vilijams-Gos, a potpisao je i reprezentativac Srbije Filip Petrušev.

Igrao je Olimpijakos promenljivo, imali su i velikih proiblema sa povredama, a doalskom Mozesa Rajta iz Turske, ekipa je dobila dodatnu čvrstinu i novu dimenziju kako u napadu, tako i u odbrani.

Uspeli su Barcokasovi puleni da uđu u plej-of sa pete pozicije uz skor 22-12, a do poslednjeg kola su se borili za prednost domaćeg terena.

Nisu uspeli u tome, a rival im je bila Barselona. U seriji za pamćenje, sa dva brejka u gostima i krajnjim rezultatom 3-2, Olimpijakos je uspeo da se dokopa fajnal fora.

Bili su i prošle godine na korak do sna, Serhio Ljulj im je isti san srušio kao kulu od karata svojim šutem sa poludistance u poslednjim momentima, a imaće priliku za "osvetu".

Olimpijakos nije favorit u polufinalnom meču protiv Madriđana, a upravo to što ih mnogi otpisuju može da bude njihovo najveće oružje.

Srbija će navijati za crveno-bele i Nikolu Milutinova i Filipa Petruševa.

PANATINAIKOS

Panatinaikos
foto: Nicolas Koutsokostas/NurPhoto/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

KLJUČNI IGRAČI: Matijas Lesor, Kendrik Nan, Kostas Slukas

Šta reći za drugog Grčkog velikana koji je promenio čitav tim i trenera, a sa poslednje pozicije od pre dve sezone, došli su do mesta broj 2 uz skor 23-11.

Kada je došao Ergin Ataman, potajno su se nadali navijači PAO-a da mogu da se vrate slavni dani iz vremena Željka Obradovića, a rezultat je stigao brže nego što je iko mogao da pretpostavi.

Gledali smo istorijsku seriju protiv Makabija u četvrtfinalu, bili su "zeleni" na konopcima u više navrata, ali su na kraju uspeli da odbrane domaći teren i na više oduševljenje krcate OAKA arene rezultatom 3-2 u seriji čekirali su kartu za Berlin.

Matijas Lesor, Kendrik Nan, Kostas Slukas, Luka Vildoza, Džerijan Grent, Dinos Mitoglu, Aleksandar Balcerovski, svi su oni dovedeni ove godine, a Ergin Ataman je uspeo nov sastav da uklopi u celinu.

Nagrada za to je očigledna, a Panatinaikos će u vatrenoj utakmici polufinala odmeriti snage sa turskim Fenerbahčeom i biće blagi favorit.

Ergin Ataman je pokazao sa Efesom da zna kako se pobeđuje na turniru kao što je fajnal-for, a sigurno će želeti svoju treću titulu prvaka Evrope.

FENERBAHČE

Fenerbahče, Monako
foto: Screenshot

KLJUČNI IGRAČI: Skoti Vilbekin, Marko Gudurić, Najdžel Hejs-Dejvis

Turski tim je imao turbulentnu sezonu, promenili su trenra Dimitrisa Itudisa, doveli Šarunasa Jasikevičijusa, a skor 20-14 im je bio dovoljan za šesto mesto pred plej-of.

Tamo su odmerili snage sa Monakom, a u seriji punoj prokreta, uspeli su da "isčupaju" pobedu ekipi Saše Obradovića u majstorici u gostima i tako rezultatom 3-2 odu u samu završnicu.

Fenerbahče igra atipičnu košarku, kadri su da ubace i 120 poena što su dokazali više puta ove godine, a ukoliko nameste nišanske sprave, praktično su nezaustavljivi.

Jedna od retkih ekipa koja uspela da ih savlada u Istanbulu bila je Crvena zvezda, a ovo dovoljno govori koliko je takmičenje izjednačeno.

Reprezentativac Srbije Marko Gudurić ima veliku ulogu u timu iz Istanbula, a ljubitelji košarke iz Srbije će sigurno navijati za njih da idu do finala.

Šarunas Jasikevičijus će nakon neuspeha sa preskupim timom Barselone prethodnih sezona želeti da dokaže da je došao njegov trenutak, a ukoliko želi do titule, mora da preskoči dva ogromna koraka!

PROGNOZA: Fajnal for je specifično takmičenje gde nema izraženih favorita, a trenutak inspiracije može da odluči. Uprkos tome što je Real glavni favorit takmičenja po bukmejkerima sa kvotom 2,20, mislimo da će doći do iznenađenja.

REAL MADRID - OLIMPIJAKOS

Pobeda Olimpijakosa

PANATINAIKOS - FENERBAHČE

Pobeda Panatinaikosa

ŠAMPION EVROPE: PANATINAIKOS

Svakako nas očekuje vikend neverovatnih uzbuđenja, sjajne košarke, predstave na tribinama, a neka pobedi najbolji!

Šta Vi mislite, ko osvaja Evroligu?

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:49

Grobari, Partizan, Evroliga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track