NAJAVA EVROLIGE GASI ABA LIGU? Regionalno takmičenje GUBI SVAKI SMISAO! Da li je vreme za DRASTIČNE PROMENE i OVAJ korak?
Foto: Petar Aleksić

šta je pametnije?

NAJAVA EVROLIGE GASI ABA LIGU? Regionalno takmičenje GUBI SVAKI SMISAO! Da li je vreme za DRASTIČNE PROMENE i OVAJ korak?

Košarka -

Da li srpski klubovi treba da igraju ABA ligu? Ova pitanje vuče se po košarkaškim krugovima već godinama, a posle poslednjih reči generalnog direktora Evrolige Paulijusa Motejunasa odgovor bi mogao sam da se nametne.

- Biti šampion više ne znači učešće u takmičenju. Više nije situacija - pobediš i uđeš. Mesto u domaćim šampionatima više nije važno. Svako ima šansu, razgovaramo sa svakim. Moj zadatak je da iznesem kriterijume ocenjivanja kako bi klubovi to mogli da vide i razumeju - rekao je Motejunas uz obrazloženje da će konačnu odluku doneti klubovi sa stalnim licencama Evrolige.

Crvena zvezda osvojila je titulu u ABA ligi i to pošto je bez poraza u finalnoj seriji bila bolja od Partizana, ali ni to, bar prema rečima Motejunasa, timu sa Malog Kalemegdana ne garantuje da će se naredne sezone naći u eliti.

Partizan, Crvena Zevzda
foto: Petar Aleksić

Istakli su iz Zvezde da su dobili garancije da će igrati Evroligu naredne sezone, ali je posle novih najava čelnika najkvalitetnijeg takmičenja Starog kontinenta jasno da ABA liga gubi smisao i da je iz godine u godinu sve više razloga da srpski klubovi odustanu od ovog takmičenja.

Glavni motiv klubovima da se bore za titulu u regionalnom takmičenju bio je upravo plasman u Evroligu, a kada je i on na korak od toga da se izgubi - vreme je da pogledamo činjenicama u oči i da svi stavimo prst na čelo.

Godinama unazad apsolutno niko ne može da parira Crvenoj zvezdi i Partizanu u ABA ligi.

Partizan, Crvena Zevzda
foto: Petar Aleksić

Timovi iz regiona sve su slabiji, pa je tako prethodne sezone od 14 ekipa čak pet bilo iz Srbije, a subotički Spartak je ove godine na terenu izborio plasman u regionalno takmičenje. Pored abaligaša (Zvezda, Partizan, Mega, Borac, FMP i od sledeće sezone Spartak), Srbija ima i klubove poput Vojvodine koja je stala na korak od plasmana u regionalno takmičenje, Zlatibora koji je ABA 2 ligu završio na trećem mestu, ali i Vršca, Slobode, somborskog Džokera, kragujevačkog Radničkog...

Dakle, definitivno ima prostora za kvalitetnu ligu Srbije u kojoj Crvena zvezda i Partizan ne bi imali slabije protivnike nego u regionalnom takmičenju.

Selektor Srbije Svetislav Pešić isto tako je veliki zagovornik organizacije domaćeg šampionata, a sasvim sigurno bi i publika po košarkaškim centrima van Beograda rado dolazila na kvalitetnije mečeve.

Svetislav Pešić
foto: Starsport©

Takođe, mladi košarkaši koji tek izlaze na scenu veće iskustvo bi dobili igrajući protiv Zvezde, Partizana i ostalih abaligaša, te bi i reprezentacija uskoro mogla da se nada nekom novom talentu koji će zablistati u dresu nacionalnog tima.

Poslednji u nizu faktora koji bi KLS mogao da gurne ispred ABA lige je ulazak Dubaija u regionalno takmičenje. Organizacija regionalnog takmičenja biće dodatno otežana, klubovi će imati novu muku, a pod velikim znakom pitanja je i koliko kvaliteta će tim iz Emirata doneti i da li će, u stvari, bilo šta osim novca i ući u ligu.

Kada se sve sabere i oduzme - ABA liga gubi svaki smisao i možda je konačno vreme da se srpski klubovi okrenu organizaciji domaćeg šampionata.

Ko bi sve mogao da igra Košarkašku ligu Srbije?

Kada bismo izdvojili 12 trenutno najboljih timova (prema plasmanu u ABA, ABA 2 i KLS) Košarkaška liga Srbije izgledala bi ovako:

Crvena zvezda, Partizan, Mega, Borac Čačak, FMP, Spartak Subotica, Vojvodina, Zlatibor Čajetina, Vršac, Sloboda Užice, Džoker Sombor, Radnički Kragujevac.

Šta vi mislite, da li je srpskim klubovima i dalje potrebna ABA liga? Pišite nam u komentarima.

BONUS VIDEO:

00:18

KK Crvena zvezda, KK Partizan, Delije, Pionir, večiti derbi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track