Kosovski timovi u regionalnoj ABA ligi?

postoji mogućnost

Kosovski timovi u regionalnoj ABA ligi?

Košarka -
Ako pitate za Kosovo, ako se klubovi slože da je to interes, ja nemam ništa protiv - rekao je Lorbek

BANJALUKA - Predsednik košarkaške Jadranske lige Radovan Lorbek rekao je danas da bi kosovski timovi u budućnosti mogli da zaigraju u regionalnom takmičenju, ali da bi za takvu odluku saglasnost morali da daju ostali klubovi.

"Liga je nastala zbog potreba Olimpije i Cibone jer slovenačka i hrvatska liga nisu bile jake za njih. Ideja je da imamo interesantno takmičenje koje ništa ne košta. Ako pitate za Kosovo, ako se klubovi slože da je to interes, ja nemam ništa protiv. Sve zavisi od klubova. Klubovi koji su članovi i koji su vlasnici. Tako je bilo za Makabi, svi su glasali da uđu u ligu jer pokrivaju sve troškove i svi su prihvatili. Nije nešto što mi namećemo", rekao je Lorbek novinarima u Banjaluci.

On je podsetio da je prošle sezone u Jadransku ligu ušao i mađarski Solnok.

"Mi smo prihvatili Solnok koji je platio da uđe. Do sada smo većinu odluka donosili uz saglasnost svih klubova, jedino je bilo glasanje jedne godine da li će Fajnal for biti u Zagrebu ili Beogradu", naveo je Lorbek.

On je najavio i mogućnost promene sistema takmičenja u završnici Jadranske lige, odnosno prelazak na plej-of sistem umesto Fajnal-fora.

"Jedino bi bilo logično da pređemo na plej-ofa, jer je ta utakmica polufinala na Fajnal foru previše sudbonosna za sva četiri tima što se videlo u četvrtak. To je bio neviđen grč, sve je stalo u jedan šut ili dribling, a to ubija igrače", objasnio je Lorbek.

Prvi čovek lige dodao je, međutim, da plej-of ne može da bude uveden sledeće sezone.

"Problem je u terminima. Povećava se broj utakmica Evrokupa, a mi ne želimo da uđemo u termin domaćih šampionata, jer onda ne bi bilo nacionalnih prvenstva nego jedna jedina liga. Nije sazrela situacija, tako da za sada ostajemo pri fajnal-foru", izjavio je Lorbek.

On je naveo i da bi klubovi sa Jadrana morali u narednim sezonama da budu konkurentniji u evropskim takmičenjima kako regionalna lige ne bi izgubila svoje pozicije.

"Sada je formula definitivna i to nije problem sada, ali će biti u budućnosti ako naši klubovi ne budu konkurentni u Evroligi. Ja mislim da čak možemo da vratimo da tri kluba idu direktno, ali da treba redovno ulaziti u TOP 16 ili doći do fajnal fora", naveo je Lorbek.

On je ponovio i da će Partizan i Crvena zvezda, kao finalisti završnog turnira u Laktašima, sledeće sezone igrati u Evroligi, kao i da će jedan tim iz Jadranske lige nastupiti u kvalifikacijama.

Predsednik Jadranske lige rekao je da je ideja o formiranju druge lige interesantna, ali da ne želi da eventualna organizacija tog takmičenja donese konflikt sa nacionalnim savezima.

"Ako se savezi dogovore i kažu da žele da bude druga jadranska i daju nam kocesiju onda je moguće", zaključio je Lorbek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track