(NE)OPRAVDANO ODSUTAN: Mačvan propustio Ivkovićevu prozivku
Foto: KURIR

Pripreme

(NE)OPRAVDANO ODSUTAN: Mačvan propustio Ivkovićevu prozivku

Košarka -
Košarkaš Galatasaraja nije se pojavio na startu priprema, a nije naveo ni razlog izostanka
1 / 4

Muška košarkaška reprezentacija Srbije počela je pripreme za Evropsko prvenstvo koje će se od 4. do 22. septembra igrati u Sloveniji, a u hotelu "Zira" u Begradu neopravdano se nije pojavio Milan Mačvan.

"Ja nemam informacije zašto on nije došao. Kada pričamo otvoreno, mi smo to i očekivali. U našem poslednjem razgovoru mi je rekao da nije zadovoljan svojim klupskim partijama i da bi želeo da radi na sebi i napreduje. Ja sam mu i kazao da je on u reprezentaciji, u kojoj nam je mnogo pomogao u svim kategorijama, stekao rejting i da dobro razmisli da li je to dobro za njega. Ja mislim da nije. I pored svih napora nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njim", rekao je Ivković.

Novinari su pitali da li je Mačvan ovim potezom deifinitvno završio reprezentativnu karijeru, selektor je rekao:

"Ja ne znam zašto on nije došao, mi smo se poslednji put videli na venčanju Stefana Markovića i tu mislim da stvarno nije bilo ni vreme ni mesto za razgovor o tome. A, što se tiče vašeg pitanja, kod mene ništa nije definitivno".

Na prvoj prozivci pojavili su se kapiten Nenad Krstić, Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica, Danilo Anđušić, Vladimir Štimac, Raško Katić, Dejan Musli, Stefan Marković, Vladimir Lučić, Bogdan Bogdanović, Vladimir Micov, Nemanja Dangubić

Odsutne su novajlije, debitatnti koji imaju obaveze sa mlađim selekcijama. Sa "studentima" u Kazanju su Nikola Kalinić i Đorđe Gagić, a sa "mladima" (do 20 godina) Nemanja Krstić. Vasilije Micić, najbolji plej u nedelju završenog SP za igrače do 19 godina, dobiće nekoliko dana zasluženog odmora. Nemanja Nedović je otišao u Ameriku na nedelju dana kako bi potpisao ugovor sa Golden Stejtom.

Selektor je rekao da ne želi još da razgovara o takmičarskom cilju na Evropskom prvenstvu pošto u ekipi ima mnogo debitanata i ne zna kakvo je zdravstveno stanje svih igrača.

"Ne bih sada želeo da razgovaram o takmičarskom cilju jer imamo jako mnogo mladih igrača i kvalitetan program priprema, ali stvarno ne mogu da predvidim koliko brzo će oni napredovati. O takmičarskim ciljevima ćemo razgovarati tek posle poslednjeg mini ciklusa priprema", rekao je Ivković.

Selektor je kazao da kod njega "provejava optimizam" i nije hteo da govori o zdravstvenom stanju ekipe.

"Ja sam pre svega trener i nije moja kompetencija da govorim o stanju povreda, ali napravili smo kvalitetne programe za individualni rad igrača, da pomognemo i svima onima koji imaju problema sa povredama. Osim trojice koji su bili nosioci tima, ja sam u poslednjem trenutku ostao i bez stručnog štaba, što je za mene jako ozbiljan problem. Pozvali smo i adekvatne trenere, čeka nas jako ozbiljan posao i ja verujem da ćemo ga ispuniti", kazao je on dodavši da će stručni štab pratiti univerzitetske selekcije, kao što je pratio rezultate mlađih.

Kapiten Nenad Krstić je, za razliku od selektora, odmah rekao šta treba da bude takmičarski cilj reprezentacije.

"Čeka nas mnogo bitno takmičenje i mislim da odmah na početku treba da postavimo cilj, a to je plasman na Svetsko prvenstvo (zauzimanje jednog od prvih pet mesta). Ne sećam se od kada sam u reprezentaciji da smo neke pripreme počeli sa ovoliko pehova, ali tu je mnogo mladih koji su talentovani i željni dokazivanja, a mi iskusniji smo puni motiva jer smo prošle sezone razočarali iako smo ispunili cilj (plasman na Evropsko prvenstvo)", rekao je Krstić.

On je pozvao na podršku mladom timu.

"Treba da budemo optimisti i cela košarkaška javnost i vi novinari treba da pružimo punu podršku ovom timu jer je ovo najbolje što imamo", kazao je Krstić. Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas naveo je uspehe raznih reprezentativnih selekcija ovog leta i rekao da ne misli da pred reprezentaciju treba da se postavljaju visoki ciljevi, ali je kazao da bi bio zadovoljan plasmanom na Svetsko prvenstvo.

"Voleo bih da se pred ovaj tim ne postavljaju visoki ciljevi, mada ja mislim da će se umešati u borbu za medalju. Bio bih zadovoljan plasmanom na Svetsko prvenstvo i verujem da imamo kvalitet za to. Zadovoljan sam i što je u timu mnogo igrača iz domaće lige, a timu želim sreću da izbegnu povrede i hvala im što su se odazvali da predstavljaju našu zemlju", rekao je Đilas.

Reprezentacija Srbije igraće u Grupi B sa selekcijama Crne Gore, Litvanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Letonije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track