ROGOVI U VREĆI: Ni Dačić ne može da pomiri večite rivale

Zvezda podržala premijera, Partizan nije

ROGOVI U VREĆI: Ni Dačić ne može da pomiri večite rivale

Košarka -
Crveno-beli pozdravljaju ideju da se klubovi privatizuju, Vujošević tvrdi da je Crvena zvezda favorizovana. Partizan insistira da pravila igre budu ista za sve, ako je Dačić predsednik Vlade baš svih građana ove zemlje

Sve se opet vrti ukrug!Košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan odgovorili su predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću nakon njegove izjave da bi dva naša najpopularnija kluba trebalo da se privatizuju. Čelnici crveno-belih podržavaju predlog premijera, dok trener crno-belih Duško Vujošević i dalje smatra da je klub s Malog Kalemegdana privilegovan.Veliko ohrabrenje- Crvena zvezda podržava stav premijera Srbije Ivice Dačića po kojem će naša dva najpopularnija, najbolja i najtrofejnija kluba imati ravnopravan tretman od države i državnih institucija. Za KK Crvena zvezda izjava predsednika Vlade Srbije da će ravnopravno pomagati Zvezdu i Partizan jeste veliko ohrabrenje jer se klub oduvek zalagao za takav odnos i princip - piše u saopštenju Crvene zvezde, u kome se još ističe:- Crvena zvezda podržava i stav premijera Dačića da su klubovi u Srbiji trenutno svačiji i ničiji. Privatizacija klubova u Srbiji će se verovatno dogoditi jednog dana, ali pre toga neophodno je da država u potpunosti sprovede Zakon o sportu i definiše titulare vlasništva u klubovima. Dok država u skladu sa Zakonom o sportu (član 190) ne definiše vlasničku strukturu klubova, neophodno je postaviti organizaciju klubova zasnovanu na transparentnom i odgovornom poslovanju.Trener Partizana Duško Vujošević ponovio je da oba kluba i dalje ne dobijaju isti tretman od države.- Zvezdi se već mnogo pomoglo, i sad su oba kluba stavljena u sasvim neravnopravnu poziciju. Tu je prisutna selektivnost i apsolutno nejednak tretman. To je moje mišljenje, ja kao slobodan čovek, prema povelji Ujedinjenih nacija, imam pravo da kažem šta mislim - poručio je Vujošević.Zašto se uzbuđujeteIskusni stručnjak smatra da je Zvezda već na neki način privatizovana i da je to planski urađeno.- Da li će neki klub da se privatizuje? Pa možda je neki već privatizovan? Po načinu na koji je napravljen i prihvaćen Zvezdin unapred pripremljen plan reorganizacije, ona je praktično postala privatni klub. Ako nije ovako kao što pričam, onda nema potrebe niko da se uzbuđuje - zaključio je Vujošević.

Teže od pregovora s Tačijem...Ivica Dačić
Teže od pregovora s Tačijem...Ivica Dačić

Nismo privatni klubČelnici Crvene zvezde istakli su da klub s Malog Kalemegdana nije privatizovan i da nisu imali pomoć države.- Zbog ponovnog pokušaja da se dezavuiše i dezinformiše javnost, KK Crvena zvezda mora da naglasi da klub nije privatizovan. Nije istina da smo imali bilo kakvu pomoć u procesu reorganizacije i restrukturiranja, ni idejnu, niti finansijsku. Rukovodstvo kluba je prema važećim zakonima ove zemlje pripremilo plan reorganizacije koji je potom usvojio sud.

Dugovanja su izmirenaU saopštenju se navodi da su oni ispunili sve obaveze.- Još jednom ćemo istaći da je KK Crvena zvezda platila sve poreze i doprinose državi, osim u periodu od 1. 8. 2008. do sredine 2009. godine, kad je Poreska uprava odmah pustila dodatnu blokadu. Taj dug je iznosio 10 miliona dinara i uredno se izimiruje u skladu sa zakonom, odnosno prema unapred pripremljenom planu reorganizacije kluba.

Neko se igra s PartizanomTrener Partizana ponovio je da misli da je blokada računa kluba možda i politička igra.- Bojim se da će nama na kraju na neki način da se pomogne u rešavanju pitanja poreza. Država ne sme da zauzme stav da pomaže samo jednom klubu, jer onda nije država svih građana. Mislim da će se to desiti kad se napravi dovoljno „fore“ za našeg protivnika i da ćemo mi tad postati glineni golubovi, a onaj ko se pojavi da nam reši problem moći će da sakupi političke poene.

Priznali greškuDuško Vujošević priznao je da je Partizan napravio grešku što nisu prihvatili reprogram duga.- Jedino su u pravu što kažu da je Partizan napravio veliku grešku što se nije u novembru i decembru prijavio za reprogram. Prihvatam i da je marketing kluba pravio određene greške i normalno je što sam prozvao po imenu čoveka koji se bavi sportom, akumulirao moć i bori se protiv korupcije i monopola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track