Nikola Kalinić: Duda nas čvrsto drži na zemlji!
Foto: Marina Lopičić

Krilo orlova najprijatnije iznenađenje na pripremama

Nikola Kalinić: Duda nas čvrsto drži na zemlji!

Košarka -
Svi nas hvale, ali selektor nas usmerava na pravi način. Sjajan je čovek i stručnjak. Oduševljen sam celom situacijom

Kad san postane java!Nikola Kalinić mogao je da bude stonoteniser, baš kao njegov otac, ili odbojkaš, kao majka, ali postao je košarkaš. I to vrhunski, reprezentativac Srbije. Ne obećava ništa na predstojećem EP u Sloveniji, osim velike borbe i da će on i njegovi drugovi u svaki meč ući maksimalno motivisani. Nije ni čudo što se od njega očekuje mnogo u budućnosti, jer potiče iz sportske familije - otac Zoran Kalinić je stonoteniska legenda, brat mu se bavio vaterpolom, a majka odbojkom.Ko je bolji, vi u stonom tenisu ili vaš otac u basketu?- Tata se hvali da je bio dobar košarkaš, a ja sam slab u stonom tenisu, nikad me nije posebno zanimao, jedino znam pravila. Može se reći da je on bolji košarkaš nego što sam ja stonoteniser. Kao i sva deca, bavio sam se karateom, fudbalom, trenirao sam plivanje i vaterpolo zbog brata, ali nije mi išlo. Brat i ja se šalimo da bi on bio bolji košarkaš, a ja vaterpolista - poručio je Kalinić.Da li vam otac često daje savete?- On se ne meša previše, želi da sam donosim odluke, ništa konkretno, između redova provuče nešto. Mislim da prati sve moje mečeve. U svakom slučaju, sigurno da pomaže porodični sportski pedigre. Sve mi to znači u karijeri.Vratimo se košarci i predstojećem EP u Sloveniji. Koji su dometi naše selekcije?- Hvale nas po medijima, ali selektor nas čvrsto drži na zemlji. Odlazimo tamo bez euforije, treba da odemo i igramo kako znamo. Ne obećavamo ništa, osim velike borbe. U svaku utakmicu ulazimo da pobedimo, glupo je da drugačije i razmišljaš - istakao je Kalinić.Poziv za seniorsku selekciju dobili ste posle sjajnih igara za univerzitetsku reprezentaciju. Jeste li bili iznenađeni kad vas je pozvao Ivković?- Jesam, sigurno da je bilo neočekivano, mada mi je trener Oliver Popović posle Mediteranskih igara tako nešto nagovestio. Zasad je sve super. Imam priliku da radim s Dudom, jednim od najboljih evropskih trenera. Sjajan čovek, odličan stručnjak, daje nam podršku na svakom koraku. Mnogo traži, ali toliko i daje. Oduševljen sam celom situacijom, a pritom imam priliku da radim s velikim igračima kao što su Krstić, Bjelica, Teodosić...Ko vam je cimer i kako koristite slobodno vreme?- Krstić, on je sjajan čovek. U slobodno vreme gledam TV, dok Nenad ima porodicu i više vremena provodi razgovarajući s njima. Sad su popularne i društvene mreže, igramo i plejstejšn, karte, a u poslednje vreme rešavamo Rubikovu kocku.Šta možete da savetujete mladim generacijama, koje počinju da se bave košarkom?- Samo da treniraju i uživaju u košarci. Jednog dana to će se sigurno vratiti, ako ne u sportu, onda u životu. Sport i košarka ne mogu da budu pogrešan izbor - zaključio je Kalinić.

Debitant, a igra kao mator... Nikola Kalinić
Debitant, a igra kao mator... Nikola Kalinić

Ispunio sam pola snaKo je na vas ostavio najjači utisak od igrača iz ostalih reprezentacija?- Većina njih ima ozbiljnu karijeru, ali Toni Parker je nešto posebno. Baš je klasa, ali i svi ostali, kao što su Hido ili Batum. To me još više motiviše da budem najbolji u svom poslu. Naravno da je i meni san, kao i svakom igraču, da jednog dana zaigram za reprezentaciju i nastupam u NBA ligi. Jedno sam ispunio, sada treba da se borim za ovo drugo - napomenuo je Kalinić.

Španci i Francuzi favoritiKo su najveći favoriti za osvajanje EP?- Očekujem izjednačeno prvenstvo, u kojem svako svakoga može da pobedi. Međutim, kao najveći kandidati za zlato su Španci, Francuzi i Grci, ali videćemo kako će teći šampionat. Mi spremno dočekujemo utakmice i mislim da ćemo moći da odgovorimo svim zahtevima trenera - konstatovao je Kalinić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track