Srbija želi iznenađenje, Litvanci prvi rival!
Foto: Kss.rs

Košarkaši stigli u Sloveniju

Srbija želi iznenađenje, Litvanci prvi rival!

Košarka -
Sigurno je da su kandidati za medalju, plasman u finale. Imaju veoma jaku prednju liniju sa tri NBA igrača - rekao je Ivković

BEOGRAD - Košarkaška reprezentacija Srbije doputovala je danas u Sloveniju, gde će učestvovati na Evropskom prvenstvu i pokušati da napravi iznenađenje poput onog pre četiri godine u Poljskoj kada je osvojena srebrna medalja.

Tim selektora Dušana Ivkovića značajno je oslabljen, bez povređenih Miloša Teodosića i Vladimira Lučića, pa su i očekivanja javnosti, ipak, koliko-toliko u skladu sa realnim mogućnostima.

"Do poslednjeg dana smo čekali Teodosića i Lučića, koji su veoma bitni igrači za nas. Ali, putujemo bez njih. Sve pohvale njima dvojici, koji su sve vreme bili uz tim. Lučić je zadobio povredu od koje se nije povratio, a Teodosić je bio u Rusiji odakle su stigle informacije da postoji veliki rizik ukoliko bude igrao", kazao je Ivković na poslednjoj konferenciji za novinare pred odlazak u Sloveniju.

Grupa B u "gradu hokeja" Jesenicima, u kojoj se takmiči Srbija, izuzetno je teška i za očekivati je da svaki meč bude neizvestan. Pored Srbije i Litvanije, tu su Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Letonija.

"Litvanija odskače po iskustvu i kvalitetu. Sigurno je da su kandidati za medalju, plasman u finale. Imaju veoma jaku prednju liniju sa tri NBA igrača. Međutim, na bekovskim pozicijama nisu na nivou kao neke njihove selekcije ranijih godina. Pokušaćemo da u duelu sa njima što više rotiramo, kako bi što spremniji dočekali sledeća dva meča protiv Bosne i Hercegovine i Makedonije, koja će možda biti ključna u borbi za plasman u drugu fazu šampionata", naveo je Ivković.

Plasman u drugu fazu šampionatu izboriće tri prvoplasirane ekipe iz grupe.

"Ovo je turnirski sistem takmičenja, moramo razmišljati od utakmice do utakmice, najmlađi smo tim na šampionatu, sa najviše debitanata. Optimista sam, verujem da ćemo igrati modernu, savremenu košarku", naveo je selektor Srbije.

Posle uvodnog duela sa Litvanijom, selekciju Srbije redom očekuju mečevi sa BiH, Makedonijom, Letonijom i Crnom Gorom.

"Uprkos svim problemima tokom pripremnom perioda, uspeli smo dobro da se spremimo za EP. Imamo pozitivan skor u kontrolnim utakmicama, iako smo igrali sa jakim protivnicima, svi igrači su dobili i iskoristili šansu na pravi način. Kao kapiten ovog tima, ne obećavam bilo koji rezultat, samo veliku borbu na svakom duelu. Nadam se samo da će nas na šampionatu u Sloveniji mimoići povrede i da ćemo sa te strane biti u mogućnosti da pružimo maksimum", poručio je kapiten Nenad Krstić.

U grupi A u Ljubljani igraće reprezentacije Ukrajine, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Izraela i Belgije.

Grupu C u Celju čine selekcije Poljske, Slovenije, Španije, Hrvatske, Češke i Gruzije.

U grupi D u Kopru takmičiće se reprezentacije Finske, Grčke, Rusije, Italije, Švedske i Turske.

Srbija u prvom kolu u sredu od 21 sat igra protiv Litvanije.

Odrađen prvi trening u Jesenicama

Najbolji košarkaši Srbije odradili su prvi trening u dvorani "Podmežakla" u Jesenicama, gde će igrati u prvom krugu Evropskog prvenstva. "Orlovi" su u ponedeljak uveče trenirali oko 90 minuta i "osetili" obruče pod kojima će igrati na premijeri, u sredu protiv Litvanije. Organizatori u dvorani sprovode poslednje pripreme za utakmice grupe „B“, koje će se igrati pred, kako najavljuju, velikim brojem gledalaca.

Reprezentacija Srbije će u utorak trenirati u dvorani „Vitranc“, u Kranjskoj Gori, gde je i baza naše selekcije tokom prve faze šampionata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track