KRAJ DOMINACIJE ŠPANACA: Francuzi preokretom do finala

Evrobasket

KRAJ DOMINACIJE ŠPANACA: Francuzi preokretom do finala

Košarka -
Španija je na poluvremenu imala plus 14, ali je Toni Parker poveo Francuze do produžetka i velikog preokreta

Košarkaška reprezentacija Francuske plasirala se u finale Evrobasketa u Sloveniji, pošto je posle velike drame i produžetka savladala Španiju (75:72) i u nedelju će sa Litvanijom, koja je porazila Hrvatsku (77:62) odlučivati o osvajaču zlatne medalje.

Španci su posle ujednačene igre u prvim minutima, boljom igrom posebno u drugoj četvrtini kada su potpuno neutralisali inače, razigranog Parkera na poluvremenu imali velikih 14 poena prednosti (34:20). U nastavku Francuzi su malo po malo smanjivali prednost protivnika, da bi se u poslednjih pedesetak sekundi ušlo sa nerešenim rezultatom 65:65. Koševa nije bilo te je meč otišao u produžetak.

U nastavku je posle četiri minuta rezultat bio 6:2, za Francusku, sa tim što su Španci poene postigli preko Gasola sa slobodnih bacanja. U poslednjem minutu Francuska je vodila 71:67, Rodrigez je pogodio, a potom i osvojio loptu, ali koša nije bilo.

Dijo je ubacio dva penala 23 sekunde, ali je potom na drugoj strani faulirao Rodrigeza, koji je pogodio uz faul, a potom dao i dodatno bacanje. Francuz se iskupio jer je 17 sekundi pre kraja pogodio dva penala za 75:72.

Gasol nije pogodio i Francuzi su preokretom prekinuli četvorogodišnju vladavinu Španaca, koji posle Poljske i Litvanije sada predaju krunu Litvancima ili Francuzima.

Finalisti Evrobasketa su se sastalii u četvrtfinalnoj grupi i Litvanija je slavila 76:62.

Zanimljivo je da je selekcija Srbije, koja se u subotu od 17.30 u borbi za sedmo mesto i plasman na Mundobasket sastaje sa Italijom u preliminarnim fazama Evrobasketa pobedila i Litvaniju (63:56) i Francusku (77:65).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track