MOĆNI FRANCUZI, ŠAMPION IPAK OSTAJE ŠAMPION! Hrabri Marokanci su želeli, ali nisu izdržali - u finalu nas očekuje SPEKTAKL!
Foto: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

MUNDIJAL 2022

MOĆNI FRANCUZI, ŠAMPION IPAK OSTAJE ŠAMPION! Hrabri Marokanci su želeli, ali nisu izdržali - u finalu nas očekuje SPEKTAKL!

Mundijal 2022 -

U finale Svetskog prvenstva u fudbalu ide Francuska, koja je večeras savladala Maroko rezultatom 2:0

Fudbalerima Maroka svakako treba skinuti kapu. Oni su uspeli da na ovogodišnjem Mundijalu naprave nekoliko senzacija. Sama činjenica da se ova afrička ekipa našla među četiri najbolje ekipe na svetu je sama po sebi dovoljno neverovatna.

Nije želeo Maroko da se preda još pre početka meča, već su Afrikanci odlučili da pokažu zube favorizovanim Francuzima i pokušaju da naprave novo čudo.

Ipak, već u petom minutu utakmice usledio je hladan tuš za Marokance, pošto je Francuska preko Hernandeza došla do vođstva. Trikolori su poveli iz prve šanse na meču, posle jednog odbitka, lopta je došla do Ernandeza koji je bio na drugoj stativi, a on je iz nimalo lake situacije savladao protivničkog golmana.

Oporavili su se Marokanci od početnog šoka, i nastavili dalje. Pet minuta kasnije, mogli je afrička ekipa i do izjednačenja. Onuahi je lepo šutirao sa nekih 17 metara, ali je Loris maestralnom paradom sačuvao svoj gol.

1 / 13 Foto: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

U 17. minutu malo je falilo da Trikolori dupliraju prednost. Konate je sjajno uposlio Žirua, napadač Trikolora bio je ispred svog čuvara, snažno je opalio po lopti, koja se od stative odbila u gol-aut.

Selektor Maroka je u 21. minutu bio primoran da napravi izmenu, pošto se Sais požalio na povredu. Umesto njega, u teren je ušao Amalah. Igralo se otvoreno i sa jedne i sa druge strane, šanse su se stvarale ali novog gola do kraja prvog dela igre nije bilo.

U drugom poluvremenu Marokanci su morali da krenu ofanzivnije, da igraju na sve ili ništa. Na njihovu žalost, iako su stvorili mnogo prilika, ni jedna lopta nije završila u mreži Francuske.

Tačku na ovu utakmicu postavio je Kolo Muani, kada se posle jednog odbitka našao na pravom mestu u pravo vreme, pa uopšte nije imao težak zadatak. Kao i kod prvog gola, odbrana Maroka je loše odreagovala.

Francuska će u finalu Mundijala igrati protiv Argentine, a taj meč je na programu u nedelju od 16 sati.

Uživo,

Francuska - Maroko: 2:0 (1:0)

Tok utakmice:

Drugo poluvreme:

Završena je utakmica.

90. minut - Igraće se još šest minuta sudijske nadoknade.

87. minut - Pao je ritam meča. Marokanci pokušavaju da ugroze protivnika, ali bezuspešno.

79. minut - GOOOOOL! Vodi Francuska 2:0! Ponovo je loše odreagovala odbrana Maroka. Embape je šutirao, lopta se odbila na drugu stativu, a Kolo Muani nije imao težak zadatak.

76. minut - Abderrazak Hamdalah se našao u obećavajućoj situaciji, ali je sam sebi zakomplikovao. Nije šutnuo na vreme, oklevao je i potom izgubio loptu.

72. minut - Francuzi žele da smire tempo, da stanu na loptu i sigurno privedu meč kraju. Sa druge strane, Marokanci o predaji ne razmišljaju, svim silama pokušavaju da dođu do izjednačujućeg gola.

65. minut - Umesto Žirua, na terenu je Tiram.

61. minut - Nekoliko oštrih startova nad Mbapeom. Prvo ga je Amrabat klizećim "pokosio", a potom ga je nagazio Dari.

Mbape
foto: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

55. minut - Sjajno igraju Marokanci, lepo kombinuju i žele što pre da dođu do izjednačujućeg gola.Nekoliko konstantnih napada imali su Afrikanci, ali su protivnički defanzivci koncentrisani i uspešno otklanjaju svaku potencijalnu opasnost.

49. minut - Francuzi drže loptu u ovim trenucima. Marokanci pokušavaju da pronađu rupu u protivničkoj odbrani, ali im za sada ne polazi za rukom.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

Prvo poluvreme:

Završeno je prvo poluvreme.

45. minut - Igraće se još tri minuta sudijske nadoknade.

44. minut: Velika šansa za Maroko. El Jamik je atraktivno šutirao makazicama i pogodio stativu, kakav bi ovo bio šok za Trikolore.

37. minut - Embape je pobegao svojim čuvarima, šutirao, a En Jamik je izbacio loptu sa gol-linije. Lopta je došla do Žirua koji je loše šutirao.

33. minut - Čuameni je šutirao, ali je pogodio svog saigrača Žirua, koji se nalazio u ofsajdu.

Žiru
foto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

28. minut - Bez većih uzbuđenja u ovim momentima. Pokušavaju Marokanci da zaborave na šok sa početka meča i izjednače, ali teško dolaze do prilike.

21. minut - Šok, prva izmena u redovima Maroka. Umesto Saisa u igru ulazi Amalah.

17. minut - Velika šansa za Francusku. Konate je sjajno uposlio Žirua, napadač Trikolora bio je ispred svog čuvara, snažno je opalio po lopti, koja se od stative odbila u gol-aut.

Maroko, Francuska
foto: ANP / ddp USA / Profimedia

14. minut - Pokušavaju Marokanci kroz pas igru da se približe protivničkom golu, ali su defanzivci Francuske svaki put do sada bili na visini zadatka.

10. minut - Sjajna odbrana Lorisa. Onuahi je lepo šutirao sa nekih 17 metara, ali je golman Trikolora sjajnom intervencijom sačuvao svoju mrežu.

5. minut - GOOOOOL! Vodi Francuska 1:0! Teo Ernandez je strelac. Nakon jednog odbitka, lopta je došla do Ernandeza koji je bio na drugoj stativi, koji je iz nimalo lake situacije savladao protivničkog golmana.

4. minut - Miran početak meča, u toku je odmeravanje snaga. Igra se odvija na sredini terena, između dva šesnaesterca.

1. minut - Utakmica je počela, sa centra prvi kreću Marokanci.

Uoči meča:

19:58 - Navijači Maroka zviždali su dok se intonirala himna Francuske.

19:54 - Fudbaleri izlaze na teren, sledi intoniranje nacionalnih himni.

Poznati sastavi:

Francuska: Loris - Kunde, Konate, Varan, Ernandez - Čuameni, Fofana, Grizman - Mbape, Dembele, Žiru

Maroko: Bono - Sais, El Jamik, Aguerd - Ambrabat, Hakimi, Mazraui, Onuahi - Bufal, Ziješ, En Nesiri

Uspeli su fudbaleri Maroka da naprave nekoliko neviđenih senzacija na ovogodišnjem Mundijalu. Sama činjenica da se ova afrička ekipa našla među četiri najbolje ekipe na svetz je sama po sebi dovoljno neverovatna, međutim Maroko ne želi ovde da se zaustavi, već će dati sve od sebe da stane na put aktuelnom svetskom šampionu.

19:46 - Večerašnju utakmicu će pratiti i predsednik Francuske Emanuel Makron.

19:35 - Na tribinama stadiona vlada fenomenalna atmosfera.

Francuska, Monako, Navijači
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia
Francuska, Maroko, Navijači
foto: Martin Rickett / PA Images / Profimedia

19:12 - Zanimljivo je da je legendarni fudbaler Samjuel Eto dao vrlo smelu i interesantnu prognozu pre početka Mundijala, a to je da će upravo Maroko biti jedan od dvoje finalista. Više o tome pročitajte OVDE.

17:57 - Manekenka Iman Hamam, koju mnogi nazivaju najzgodnijom navijačicom Maroka, navijaće večeras u Kataru.

Prema kladionicama, Franuska je apsolutni favorit na večerašnjem meču. Kvota na pobedu Trikolora je 1.60, za pobedu Marokanaca određena je kvota 7.70, dok je za nerešen ishod koeficijent 3.80.

Podsetimo, Maroko je osmini finala pobedio Španiju, dok je u četvrtfinalu eliminisan i Portugal.

Marokanci su uspeli da ispišu istoriju, oni su postali prva selekcija sa Crnog kontinenta koja je obezbedila plasman u polufinale mnajveće fudbalske smotre na svetu!

Sa druge strane, Francuska je u četvrtfinalu pobedila Englesku rezultatom 2:1, a pobedonosni gol za Trikolore postigao je Olivije Žiru u 78. minutu.

Selektor Francuske Didije Dešan ocenio je pred večerašnju polufinalnu utakmicu protiv Maroka da marokanski tim ima sposobnost da se odlično brani.

"Taj tim ima sposobnost da se odlično brani. Međutim, ne smemo ekipu svesti na defanzivu, ne bi ni bila u polufinalu da nema drugih kvaliteta. Svim protivnicima su naneli udarce", rekao je Dešan i dodao da Marokanci imaju "racionalnu organizaciju".

Dešan je za svoj tim rekao da ima "veoma pozitivnu dinamiku".

"Zadovoljstvo je i radost biti svakodnevno sa timom. Nema tajne za uspeh, potrebna je kombinacija mnogo stvari. Prvo, to je kvalitet igrača, ali to nije dovoljno, potrebni su drugi sastojci - snaga kolektiva i stanje duha", rekao je Dešan.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track