Borovčanin: Privatizacijom podići sport na evropski nivo
Foto: Fonet

Oglasio se i državni sekreta MOS-a

Borovčanin: Privatizacijom podići sport na evropski nivo

Ostali sportovi -
Borovčanin je kazao da bi trebalo razdvojiti privatizaciju klubova od privatizacije sportske infrastrukture kako bi se izbegle zloupotrebe

BEOGRAD - Državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin rekao je da je privatizacija sredstvo da klubovi postanu funkcionalniji i da sport dostigne evropski nivo.

"Cilj nije privatizacija, već je ona sredstvo kako bi klubovi bili funkcionalniji, da bi sport bio na onom nivou na kojem je u Evropi. Zbog toga su ljudi iz našeg ministarstva u stalnom kontaktu sa kolegama iz ostalih ministarstava - privrede, finansija, pravde, državne uprave. To nije problem samo jednog, nego većeg broja ministarstava. Mislim da će taj multisektorski pristup koji nam je do sada nedostajao, na ovom primeru da se pokaže kao ispravan", rekao je Borovčanin.

On je kazao da bi trebalo razdvojiti privatizaciju klubova od privatizacije sportske infrastrukture kako bi se izbegle zloupotrebe.

"Moj stav je da u privatizaciji u sportu infrastrukturu treba razdvojiti od privatizacije klubova kako ne bi došlo do različitih zloupotreba i kako u sportu ne bi prošli kao u privatizaciji u privredi u proteklih 15 godina. Ne želimo da posle imamo fudbalske, košarkaške i ostale klubove u stečajnim postupcima", rekao je Borovčanin.

Borovčanin je rekao da ga ohrabruje zaključak vlade Srbije da buduća infrastrukturna ulaganja budu kroz javno-privatna partnerstva.

"U modernom svetu država ne gradi stadione, to radi u partnerstvu sa velikim investitorima koji, pored sportskih objekata prave i ostale sadržaje u okolini. Zbog toga su i profitabilni. Važno je da taj model probamo da razvijamo u sportskoj infrastrukturi. Može da se primeni na velikom projektu, kao što je nacionalni fudbalski stadion vredan preko 100 miliona evra, a i na onim malim u selima. To je prilika da Srbija dobije mapu sportske infrastrukture i to može da se realizuje, ako bi se kvalitetno radilo po ugledu na Veliku Britaniju, u roku od pet do 10 godina i da imamo osnovni preduslov za bavljenje sportom", naveo je on.

On je istakao i da ministarstvo omladine i sporta svakodnevno radi na izradi predloga zakonskih okvira i normativnih akata za privatizaciju u sportu.

Borovčanin je dodao da je važno da sport ima benefite od privatizacije i da deca u Srbiji dobiju mogućnost da se bave sportom, ali i da posmatraju velike sportske manifestacije i da imaju svoje idole i uzore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track