Najnovije vesti

Umro velemajstor Milan Matulović

In memoriam

Umro velemajstor Milan Matulović

Ostali sportovi
00:44h
Bio je jedan od vodećih jugoslovenskih velemajstora od 1960. do 1970, državni prvak i reprezentativac, pobednik međunarodnih turnira, učesnik pet šahovskih olimpihada i četiri evropska šampionata

U Beogradu je posle duže bolesti preminuo šahovski velemajstor Milan Matulović (78), saopštio je Šahovski savez Srbije. Bio je jedan od vodećih jugoslovenskih velemajstora od 1960. do 1970, državni prvak i reprezentativac, pobednik međunarodnih turnira, učesnik pet šahovskih olimpihada i četiri evropska šampionata.

Na olimpidama je, od 1964. do 1972, osvojio po dve srebrne i bronzane medalje, kao i tri medalje za uspeh po tablama - jednu zlatnu i dve srebrne medalje. Od 1961. do 1973. osvojio je tri srebrne medalje na četiri evropska šampionata.

Vrhunac njegove karijere bilo igranje na osmoj tabli, protiv bivšeg svetskog prbaka Mihaila Botvinika, u meču SSSR protiv "ostatka sveta".

Pamti se i da je 1958, u Beogradu, odigrao prijateljski meč protiv tada 15-godišnjeg Bobija Fišera i izgubio sa 1,5:2,5 (dve pobede Fišera, remi i pobeda Matulovića).  Titulu intermajstora osvojio je 1961, a velemajstora 1965. godine. Vreme i mesto komemoracije i sahrane "Doktora" - kako su šahisti zvali velemajstora Milana Matulovića, biće naknadno objavljeni.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...