280 KILOGRAMA: Rade Savić zauzeo drugo mesto na Svetskom prvenstvu u pauerliftingu
Foto: Rade Savić

Najjači Srbin

280 KILOGRAMA: Rade Savić zauzeo drugo mesto na Svetskom prvenstvu u pauerliftingu

Ostali sportovi -
Ovaj veliki uspeh Savića dobija na težini ako se zna da je ovo njegov debitantski nastup u ovoj WPC federaciji koja je osnovana pre 27 godina

Srpski takmičar Rade Savić zauzeo je drugo mesto na Svetskom prvenstvu u pauerliftingu, u WPC američkoj federaciji, koje je održano u Češkoj.

Do velikog uspeha u disciplini "raw benc press" u apsolutnoj kategoriji, Savić je stigao sa podignutih 280 kilograma. Istu težinu podigao je prvoplasirani takmičar iz Litvanije Anđes Murnikes, ali je bio dva kilograma lakši od našeg takmičara, što je presudilo. Koliko su njih dvojica bili dominantni govori podatak da je trećeplasirani takmičar iz Švedske podigao 40 kilograma manje.

Za celo takmičenje prijavilo se 840 takmičara iz 30-tak zemalja, a u disciplini u kojoj je učestvovao Savić bilo je prijavljeno 250 takmičara. Svetski rekord iznosi 290 kilograma.

Savić je već dve godine za redom svetski rekorder u GPC federaciji sa podignutih 290 kilograma. Srpski takmičar je kao cilj za sledeću godinu postavio učešće na Svetskom prvenstvu u Majamiju.

Dodajmo i da je o Radetu Saviću državna televizija Republike Srpske snimila film pod nazivom "Najjači a Srbin". Film će biti prikazan na festivalima u Sremskim Karlovcima na Festivalu "Bdenje duše", "Homoljskim motivima" u Kučevu od 29. do 31. oktobra, "Prva klapa" u Sarajevu, kao i na međunarodnim festivalima u Španiji i Italiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track