PRESUDA: Bivšoj ministarki sporta Rumunije pet godina za korupciju
Foto: Reuters

Malverzacije

PRESUDA: Bivšoj ministarki sporta Rumunije pet godina za korupciju

Ostali sportovi -
Vrhovni kasacioni sud osudio je Moniku Jakob Ridzi na objedinjenu petogodišnju kaznu zatvora zbog prekoračenja službenih ovlašćenja, korupciju i nenamensko trošenje državnih sredstava

Vrhovni kasacioni sud Rumunije osudio je bivšu ministarku za omladinu i sport Moniku Jakob Ridzi na objedinjenu petogodišnju kaznu zatvora zbog prekoračenja službenih ovlašćenja, korupciju i nenamensko trošenje državnih sredstava, javile su agencije.

Prema istrazi, radeći kao ministarka u vladi desnog centra između decembra 2008. i jula 2009. godine Ridzijeva je sklapala ugovore sa privatnim firmama po naduvanim cenama, što je vladu koštalo približno 650.000 evra 2009. godine.

Navodi se da će bivša ministarka posle odsluženja zatvorske kazne ostati tri godine i bez određenih građanskih prava.

U istom slučaju još nekolicini službenika Ministarstva izrečena je zatvorska kazna u različitom trajanju, izmedju ostalog bivšoj savetnici ministarke Leni Vars Joani Eta takodje od pet godina, kao i generalnom direktoru Direktorata za ekonomska pitanja i ljudske resurse u Ministarstvu Paulu Djakonuu od dve i po godine.Tužilaštvo je saopštilo da je Ridzijeva pokušala da obriše iz kompjutera dokaze o svojim prekršajima.

Bivša ministarka poriče optužbe a moći će da uloži žalbu na današnju presudu. U Rumuniji, na koju EU vrši pritisak da se bori protiv korupcije, broj ljudi osudjenih za visoku korupciju sa 155 u 2006. povećan na preko hiljadu u 2013. godini.

Među njima je nekoliko ministara, policajaca, sudija i čak bivši ministar Adrijan Nastase, navodi francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track